Κοσμος

Η Τουρκία απαγόρευσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα την είσοδο στη χώρα

Κρατήθηκε για έξι ώρες στη Σμύρνη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απαγόρευσαν την είσοδο στον Απόστολο Τζιτζικώστα<
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας © Εurokinissi

Τουρκία: Απαγόρευσαν την είσοδο στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Κρατούμενος σε ένα γραφείο στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές έμεινε επί έξι ώρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Voria.gr, ο περιφερειάρχης έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης σήμερα το πρωί με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη, για να προεδρεύσει στη 13η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM), οι εργασίες της οποίας θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα και θα ολοκληρώνονταν την Τρίτη, ωστόσο βρέθηκε κρατούμενος χωρίς καμία αιτιολόγηση, με τη μόνη απάντηση των Τούρκων να είναι «υπάρχει απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα». 

Το θέμα έφτασε σε κορυφαίο διπλωτικό επίπεδο, τόσο στην ελληνική πρεσβεία όσο και στην ΕΕ, ωστόσο οι Τούρκοι επέμειναν στην απόφασή τους να μη δώσουν άδεια εισόδου στον περιφερειάρχη, με αποτέλεσμα ο κ. Τζιτζικώστας να μην μπορεί να εισέλθει στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επόμενες ώρες ο περιφερειάρχης θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

Στην ARLEM συμμετέχουν 80 μέλη και 2 παρατηρητές από την ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες εταίρους της. Τα μέλη της εκπροσωπούν περιφέρειες και τοπικές οντότητες και κατέχουν θητεία σε περιφερειακή ή τοπική αρχή.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την υπόθεση

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ