- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Αγία Σοφία καταστρέφεται: «Παπουτσοθήκη ο νάρθηκας του ναού - Tρώνε τα επιχρίσματα»
Καταγγέλλει βεβήλωση και ζητά να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω ο Μάξιμος Χαρακόπουλος
«Μνημείο εν κινδύνω» ζητά από την UNESCO να κηρυχθεί η Αγία Σοφία ο γ.γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
«Η βέβηλη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δεν είναι μόνο μία προσβολή προς την ιστορική αλήθεια, συνιστά μια ευθεία απειλή για το μνημείο. Η Αγία Σοφία πρέπει να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την εκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κα Berta de Sancristóbal στην έδρα της, στο Παρίσι.
Κατά τη συνάντηση, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, για τις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο μετά την μετατροπή του σε τζαμί, ο οποίες καταγγέλλονται ευθέως και από θεσμούς και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας.
«Ενημέρωσα την εκπρόσωπο του Κέντρου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για τις καταστροφές που υφίσταται το μνημείο, μετά τη μετατροπή του σε τζαμί και καταγγέλλονται πια ευθέως και από θεσμούς και από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Τουρκίας», δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο τέλος της συνάντησης.
«Ενεχείρισα στην εκπρόσωπο της UNESCO αναλυτική κατάσταση με δημοσιεύματα που περιγράφουν αυτές τις καταστροφές. Η έως σήμερα αντίδραση της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν η αναμενόμενη κι αυτό αποθρασύνει τον θύτη και απομειώνει και το κύρος διεθνών οργανισμών. Τέλος, συζήτησα με την εκπρόσωπο της UNESCO τη δυνατότητα παρουσίασης του Τόμου που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με τους 37 εμβληματικούς ναούς αφιερωμένους στην του Θεού Σοφία, εδώ στην έδρα του Οργανισμού, στο Παρίσι, και την ενημέρωσα, βεβαίως, για τη διεθνή εκστρατεία που έχουμε αναλάβει ως διακοινοβουλευτικός θεσμός για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης».
Στην αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχαν οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Alexander Fomenko, καθώς και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Μαρία Διαμαντοπούλου, και ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος, Νικόλαος Στεργιούλας.
Ο γ.γ. της ΔΣΟ κατά τη συνάντηση με την Berta de Sancristóbal υπογράμμισε ότι «πρόσφατα επισκέφτηκα την Αγία Σοφία και υπέστην πραγματικά σοκ. Ο νάρθηκας του ναού έχει μετατραπεί σε παπουτσοθήκη. Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ δείχνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η επτάμετρη βασιλική πύλη. Μουσουλμάνοι ξύνουν τους τοίχους και τρώνε τα επιχρίσματα ως… ευλογία. Τα μάρμαρα του δαπέδου καταστρέφονται. Ακόμη και εντός της Τουρκίας καταγράφονται αντιδράσεις όχι μόνο από αρχαιολόγους, αλλά και από ΜΜΕ μιας χώρας, η οποία βεβαίως δεν φημίζεται για την ελευθερία του Τύπου.
»Πιστεύω ότι κατόπιν τούτων είναι επιβεβλημένο να επισκεφθείτε το μνημείο για να δείτε ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα. Εάν δεν υπάρξει μια πιο ουσιαστική αντίδραση, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί ακόμη περισσότερο. Ξέρετε ότι και η Μονή της Χώρας, που επίσης είναι αναγνωρισμένο μνημείο της UNESCO, έχει γίνει τζάμι. Η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, που από τη δεκαετία του '50 λειτουργούσε ως μουσείο, μετετράπη σε τζαμί. Την Αγία Σοφία στη Νίκαια, μια πόλη στην οποία έχουν λάβει χώρα δύο Οικουμενικές Σύνοδοι των χριστιανών, της ενωμένης χριστιανοσύνης της πρώτης χιλιετίας, την έχουν μετατρέψει κι αυτήν σε τζαμί. Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ, ζητώντας σας να δείτε με μεγαλύτερη προσοχή αυτό το μνημείο που ουσιαστικά είναι εν κινδύνω, γιατί κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες βλάβες. Ευελπιστώ η εδώ επίσκεψή μας να είναι αφορμή να κινητοποιηθεί περισσότερο η UNESCO».
Η εκπρόσωπος του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Berta de Sancristóbal, ανέφερε ότι η UNESCO δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά και διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη σύσκεψη του Οργανισμού το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα τεθούν.
Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνεργασία στην πρεσβεία της Ελλάδας με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Δημήτριο και εκπροσώπους της διπλωματικής μας αντιπροσωπείας, για την καλύτερη δυνατή παρουσίαση στη γαλλική κοινωνία του τόμου που εξέδωσε η ΔΣΟ για την Αγία Σοφία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ακυρώθηκε ο αγώνας με τη Μονακό λόγω βομβαρδισμών - Ασφαλείς στο ξενοδοχείο τους οι έφηβοι
Στόχος η ισχυρή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Οι ολικές σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν κάθε 18 μήνες έως τρία χρόνια
Τα ιρανικά κρατικά μέσα μεταδίδουν ότι υπέκυψε στα τραύματά της μετά την αεροπορική επιδρομή
Έγραψε συνθήματα που τον χαρακτήριζαν «σιωνιστή εγκληματία πολέμου»
H ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη
Έρευνα του ΠΟΥ για τρία ακόμη κέντρα υγείας
«Στόχος δεν είναι η αλλαγή του καθεστώτος» δηλώνει ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ
Η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών
«Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουμε τίποτα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ποιος είναι ο 53χρονος Χασάν Χομεϊνί και ποια η στάση που τηρεί τα τελευταία χρόνια
Γιατί υπάρχουν Βρετανικές Βάσεις - Το νομικό καθεστώς και η σημασία τους
«Τώρα θέλουν απεγνωσμένα συμφωνία, αλλά είναι αργά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η χαρμόσυνη είδηση από την εξόντωσή τους μετριάζεται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η αλλοπρόσαλλη και συχνά εχθρική απέναντι στην Ευρώπη και τη λογική πολιτική του Τραμπ
Και τα έξι μέλη του πληρώματος πραγματοποίησαν ασφαλή εκτίναξη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «νέο μεγάλης κλίμακας πλήγμα» στην «καρδιά» της Τεχεράνης
Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, λένε από το Ισραήλ
Εκκενώνονται το αεροδρόμιο της Πάφου και οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
Οι τιμές του μαύρου χρυσού σημείωσαν άνοδο 9% την ώρα που η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ έχει διαταραχθεί
Εκκενώνεται και η Βάση Δεκέλειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.