Κοσμος

Πώς μια τρανς icon και η πρώην Miss Universe διχάζουν το Bollywood και την Ινδία

Η συγκλονιστική ιστορία της διεμφυλικής Gauri Sawant γίνεται τηλεοπτική σειρά

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε μη διεμφυλική ηθοποιό στην Ινδία ο ρόλος διάσημης τρανς ακτιβίστριας - Οι αντιδράσεις στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ινδία η απόφαση να δοθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε τηλεοπτική σειρά για τη ζωή και το έργο διάσημης τρανς ακτιβίστριας σε μη διεμφυλικό ηθοποιό.

Ο ρόλος στη σειρά «Taali» του Bollywood κατέληξε στη Sushmita Sen, πρώην Μις Υφήλιος και διάσημη ηθοποιός με πληθώρα ταινιών στην Ινδία. Η σειρά αφηγείται τη ζωή της Gauri Sawant, της τρανς ακτιβίστριας από το Μουμπάι, που υιοθέτησε το παιδί μιας πόρνης η οποία πέθανε από AIDS.

Το 2014 η Sawant έγινε η πρώτη τρανς που υπέβαλε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας για το δικαίωμα στην υιοθεσία παιδιού των διεμφυλικών ατόμων. Η ζωή και οι αγώνες της για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι σήμερα. «Από μικρή ηλικία ήθελα να γίνω γυναίκα. Ήξερα ότι δεν μπορούσα βιολογικά να αποκτήσω παιδί, όμως ήθελα να γίνω μητέρα» είχε αναφέρει σε συνέντευξή της.

Naya Singh, η διεμφυλική ηθοποιός στην Ινδία και τα όσα βίωσε στην οντισιόν για τον ρόλο

Η διεμφυλική ηθοποιός Naya Singh πέρασε από την οντισιόν. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις της στο BBC, όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο δωμάτιο επικρατούσε απόλυτη σιγή. Τότε ένας σκηνοθέτης από την επιτροπή τη ρώτησε: «Αλλά τι είσαι; Άνδρας ή γυναίκα».

«Αισθάνθηκα απογοήτευση. Έχω συνηθίσει σε τέτοια σχόλια στην πορεία μου στο Bollywood αλλά δεν είναι ποτέ εύκολο, όταν το ακούς» συνεχίζει.

Στα 18 της η τρανς ηθοποιός πήγε στο Μουμπάι, προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρό της να ασχοληθεί με την υποκριτική και το μόντελινγκ. Εκεί ήταν που έκανε coming out ως διεμφυλική γυναίκα. Ωστόσο, ο δρόμος μόνο εύκολος δεν ήταν, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια να μη σταματούν.

Ο δύσκολος δρόμος των διεμφυλικών ηθοποιών στην Ινδία - Οι κλειστές πόρτες στο Bollywood

«Οι δουλειές για τρανς άτομα είναι σπάνιες στο Bollywood. Περνάς οντισιόν για επιδείξεις μόδας ή ταινίες αλλά σπάνια σε καλούν πίσω. Ακόμη και οι ομοφυλόφιλοι σχεδιαστές μόδας ή παραγωγοί δεν ανοίγουν την πόρτα τους στα διεμφυλικά άτομα» ξεκαθαρίζει η Naya Singh. Δεν λείπουν, μάλιστα, όπως αναφέρει, οι περιπτώσεις που άτομα από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αναγκάζονται να εκπορνευτούν για να επιβιώσουν.

Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες η Naya Singh κατέφερε να ανέβει σε πασαρέλες και να κάνει εξώφυλλα σε περιοδικά. Ήταν επίσης φιναλίστ στο «Miss Trans Queen India», τον μεγαλύτερο διαγωνισμό ομορφιάς για τρανς άτομα στην Ινδία.

H διάσημη ηθοποιός στην Ινδία Sushmita Sen είχε αναδειχθεί Μις Υφήλιος © EPA

Ο ρόλος της ως τρανς γυναίκα στην αστυνομική σειρά «Savdhaan India» το 2021 τής χάρισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Οι followers στο Instagram ξεπέρασαν τις 100.000. Τότε ήταν που δέχτηκε και το πρώτο τηλεφώνημα μετά από 7 χρόνια. «Σου ζητάμε συγγνώμη. Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι διεμφυλικός. Παρακολουθώντας τη σειρά, το συνειδητοποιήσαμε. Είσαι το παιδί μας» τής είπαν.

«Αισθάνομαι λύπη που ο ρόλος της Gauri κατέληξε σε μη διεμφυλικό άτομο (σ.σ. την πρώην Miss Universe») επισημαίνει ακόμη, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο αισθάνθηκαν και πολλά μέλη της LGBTQI+.

Με πληροφορίες από BBC/IMDb