Κινηματογραφος

Το Πακιστάν απαγόρευσε ταινία με τρανς πρωταγωνίστρια (βίντεο)

Η ταινία «Joyland» και οι αντιδράσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ταινία «Joyland» και η απαγόρευση προβολής στο Πακιστάν - Η τρανς πρωταγωνίστρια Alina Khan και η πρώτη της δήλωση

Στο Πακιστάν η τρανς ηθοποιός Alina Khan δεν κρύβει την απογοήτευσή της για την απόφαση των αρχών να απαγορευτεί η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί. Το «Joyland» αφηγείται τον έρωτα ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια τρανς γυναίκα.

«Είμαι βαθύτατα λυπημένη. Δεν υπάρχει τίποτα στην ταινία ενάντια στο Ισλάμ. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως το Ισλάμ κινδυνεύει από τέτοιες ταινίες» δήλωσε η 24χρονη τρανς ηθοποιός, υπογραμμίζοντας ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στο Πακιστάν είναι επίσης αναστατωμένη.

Η αφήγηση τοποθετείται στην πόλη Λαχόρ και ακολουθεί την ιστορία του Haider, ενός παντρεμένου άνδρα, που ερωτεύεται μια τρανς χορεύτρια, την Biba, την οποία υποδύεται η Alina Khan.

Το «Joyland» ήταν η πρόταση του Πακιστάν για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο. Έλαβε διεθνείς διακρίσεις, όπως η πρόσφατη βράβευση στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Μιλώντας για τη ζωή της η Alina Khan εξήγησε ότι η οικογένειά της την απέρριψε, όταν έκανε coming out ως τρανς. «Η οικογένειά μου δεν με δέχτηκε. Το ίδιο και η κοινωνία. Θυμάμαι η μητέρα μου να μου λέει συνέχεια να κάθομαι σαν αγόρι και να μην κάνω παρέα με κορίτσια» ανέφερε η Alina Khan. Τελικά, μετά τη διεθνή επιτυχία του «Joyland», η οικογένειά της τελικά την αποδέχτηκε.

Το «Joyland» ήταν προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα την προσεχή Παρασκευή, ωστόσο η κυκλοφορία της στους κινηματογράφους του Πακιστάν απαγορεύτηκε, καθώς οι αρχές έκριναν ότι το φιλμ προωθεί την «πολιτισμική τρομοκρατία».

Με πληροφορίες από Guardian