- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
O Λούλα επέστρεψε στην προεδρία της Βραζιλίας μετά από 12 χρόνια
Ο Μπολσονάρου δεν έχει αποδεχθεί ακόμα το αποτέλεσμα
Ο Λούλα νέος πρόεδρος της Βραζιλίας - Νίκησε οριακά τον Μπολσονάρου
O πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα νίκησε οριακά στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον απερχόμενο ακροδεξιό πρόεδρο Ζαίχ Μπολσονάρου κσι επέστρεψε στην εξουσία μετά από 12 χρόνια.
Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν όλων των ψήφων, ο Λούλα συγκεντρώνει συνολικά το 50,9% έναντι 49,1% για τον Ζαΐρ Μπολσονάρο και επιστρέφει στην εξουσία μετά τις δύο πρώτες θητείες του (2003-2010) και μια φυλάκιση 580 ημερών, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Νοέμβριο του 2019.
«Η Βραζιλία επέστρεψε» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Λούλα. Δημοσίευσε μαλιστα στο Twitter μια φωτογραφία με τα τέσσερα δάκτυλά του χεριού του ,στη σημαία της Βραζιλίας.
«Η Βραζιλία χρειάζεται ειρήνη και ενότητα », είπε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. «Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται έναν ζωντανό Αμαζόνιο. Σήμερα λέμε στον κόσμο ότι η Βραζιλία επέστρεψε, είναι πολύ μεγάλη χώρα για να υποβιβαστεί σε αυτόν τον θλιβερό ρόλο του παρία στον κόσμο», είπε ο Λούλα , τονίζοντας ότι θα κυβερνήσει για τα 215 εκατομμυρια των Βραζιλιάνων και όχι μόνο για αυτούς που τον ψήφισαν. «Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους ανθρώπους που το χρειάζονται περισσότερο».
Ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης, 77 ετών, με ζωή αντάξια χολιγουντιανής ταινίας, που μεγάλωσε μέσα στην πείνα στη γενέθλια γη του, το Περναμπούκο (βορειοανατολικά), θα κάνει την επιστροφή του στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2023.
«Αυτή είναι η σημαντικότερη ημέρα της ζωής μου», είπε χθες το πρωί, καθώς ψήφιζε.
Ο Λούλα εγκατέλειψε την προεδρία με τη δημοτικότητά του στη στρατόσφαιρα (80%) έπειτα από τις δύο πρώτες του θητείες (2003-2010), όμως κατόπιν βίωσε την ατίμωση, περνώντας από τη φυλακή, μετά την καταδίκη του για υπόθεση διαφθοράς, που ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο εξαιτίας διαδικαστικών σφαλμάτων.
Μετά τη νίκη του με οριακή διαφορά, ο Λούλα θα χρειαστεί να κυβερνήσει με το κοινοβούλιο να έχει κάνει δεξιά στροφή και θα χρειαστεί να συνάψει συμμαχίες για να μπορέσει να προωθήσει νομοθετικά το πρόγραμμά του.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ο πρώτος πρόεδρος εν ενεργεία που δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία το 1985.
Η αντίδρασή του αναμένεται από πολλούς με αδημονία: αφού επιδιδόταν ακατάπαυστα σε επιθέσεις εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας, που κατ’ αυτόν ευνοεί την «απάτη», την Παρασκευή είπε πως «αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει. Αυτή είναι η δημοκρατία», χωρίς να πείθει.
Χθες το πρωί, καθώς ψήφιζε, ο Λούλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση του κ. Μπολσονάρου θα φερθεί «πολιτισμένα» και ότι θα προχωρήσει σε ομαλή «μεταβίβαση» της εξουσίας.
«Ελπίζω πως αν κερδίσω τις εκλογές, θα έχει μια στιγμή ορθοφροσύνης και θα μου τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα», δήλωνε ο Λούλα την περασμένη Δευτέρα, αναφερόμενος στον ακροδεξιό αντίπαλό του.
Πολλοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους πως θα δεν αποκλείεται να δουν να επαναλαμβάνεται στη Βραζιλία σκηνικό παρόμοιο με την επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα είναι αν ο Μπολσονάρο θα αποδεχθεί την ετυμηγορία των εκλογών, όντας ο πρώτος πρόεδρος που διεκδικεί δεύτερη θητεία και που δεν επανεκλέγεται μετά την επιστροφή στη δημοκρατία το 1985.
Πολλοί φοβούνται έναν βραζιλιάνικο μετασεισμό και επανάληψη της επίθεσης στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021, μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020.
Οπως είπε άλλωστε ο Λούλα στη νικητήρια ομιλία του, «δεν αντιμετωπίσαμε έναν αντίπαλο, αλλά την μηχανή του βραζιλιάνικου κράτους που τέθηκε στην υπηρεσία του υποψηφίου για να μας εμποδίσει να κερδίσουμε τις εκλογές».
Συγχαρητήρια από Μπάιντεν και Μακρόν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δημοσίευσε ένα μήνυμα συγχαίροντας τον Λούλα λιγότερο από 40 λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.
«Συγχαρητήρια στον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του ως ο επόμενου προέδρου της Βραζιλίας μετά από μια ελεύθερη, δίκαιη και αξιόπιστη εκλογική διαδικασία. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας τους επόμενους μήνες και χρόνια», τόνισε ο Μπάιντεν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Λούλα, τονίζοντας οπτι η εκλογή του «ανοίγει μια νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας» . «Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και να ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας μεταξύ των δύο χωρών μας» , έγραψε ο Μακρόν στο Twitter μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες
Κεντρικός πυλώνας είναι το Sovereign Grant
To παλάτι παίρνει αποστάσεις από τις κόρες του Άντριου
Σύμφωνα με νέο βιβλίο που ασχολείται με την εκλογή του περασμένου χρόνου
Ο πόλεμος έχει ως διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, ως μέθοδος, δημιουργεί (άλλο ένα) επικίνδυνο προηγούμενο προσφυγής στη βία χωρίς νόμιμη αιτία
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.