Κοσμος

Καλώδια, τρένα, αγωγοί - Κύμα υβριδικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Με φόντο τις δολιοφθορές στον Nord Stream

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική από τον Nord Stream 1
Διαρροή φυσικού αερίου στη Βαλτική από τον Nord Stream © EPA/ SWEDISH COAST GUARD

Δολιοφθορές, συλλήψεις κατασκόπων, προβλήματα στις επικοινωνίες είναι μερικές από τις «επιθέσεις» που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη

Μια σειρά από «επιθέσεις» σημειώθηκε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης το τελευταίο διάστημα, όπως μεταδίδει το βρετανικό Μέσο Unherd. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παραμένει άγνωστο εάν σχετίζονται μεταξύ τους αυτές οι «υβριδικές επιθέσεις», αλλά η συχνότητα με την οποία που έχουν συμβεί είναι αξιοσημείωτη.

Την ίδια ώρα ο συντάκτης στον πρόλογο του άρθρου του υπενθυμίζει ότι τα διάφορα συμβάντα σημειώθηκαν λίγο καιρό μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.

Το Unherd παρουσιάζει το χρονολόγιο αυτών των «επιθέσεων»

25 Οκτωβρίου - Συνελήφθη ύποπτος στη Νορβηγία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στη Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν λέκτορα πανεπιστημίου που κατηγορείται ότι εργαζόταν ως κατάσκοπος για λογαριασμό της Ρωσίας.

Ο ύποπτος, που λέγεται ότι είναι γύρω στα 30, είχε υιοθετήσει την ταυτότητα Βραζιλιάνου ακαδημαϊκού, αλλά οι αξιωματούχοι λένε ότι είναι στην πραγματικότητα Ρώσος. Νορβηγοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο άνδρας εργαζόταν ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, από το 2021. Ο δικηγόρος του είπε στα τοπικά Μέσα ότι αρνείται τους ισχυρισμούς.

21 Οκτωβρίου - Εξαφανίζονται οι κάμερες ελέγχου ταχύτητας στη Σουηδία

Δεκάδες κάμερες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κυκλοφορίας στη Σουηδία έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε δημοσίευμά της η μεγάλης κυκλοφορίας σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, επισημαίνει ότι κάμερες του ίδιου τύπου χρησιμοποιήθηκαν από Ρώσους σε αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κλαπεί περίπου 100 κάμερες τους τελευταίους μήνες.

Τουλάχιστον τρεις κάμερες ελέγχου ταχύτητας έχουν κλαπεί κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου E16 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες της Aftonbladet. Άλλες δύο έχουν κλαπεί στη Χεντεμόρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Södra Dalarnes.

20 Οκτωβρίου - Εντοπίστηκαν κατεστραμμένα καλώδια οπτικών ινών στη Γαλλία

Πρόσφατα οι γαλλικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι ερευνούν τις φθορές που εντόπισαν σε καλώδια οπτικών ινών στη Μασσαλία. Αποτέλεσμα αυτών των ζημιών ήταν τα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι παρόμοια προβλήματα είχαν αναφερθεί νωρίτερα φέτος και στο Παρίσι.

18 Οκτωβρίου - Βλάβη σε υποθαλάσσιο καλώδιο στα νησιά Σέτλαντ

Η καταστροφή σε υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία στα νησιά Σέτλαντ, βόρεια της Σκωτίας.

Οι κάτοικοι χρησιμοποιήσουν με προβλήματα σταθερά και κινητά τηλέφωνα, ενώ δεν είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ. Οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για ατύχημα που πιθανόν να προκλήθηκε από αλιευτικά σκάφη. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα τα περιστατικά ήταν δύο και όχι ένα, γεγονός που γεννά υποψίες.

8 Οκτωβρίου - Γερμανία: «Σαμποτάζ» στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες

Για περίπου τρεις ώρες πολλές αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας ακινητοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στα βόρεια κρατίδια του Αμβούργου και της Βρέμης, της Κάτω Σαξονίας και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αρχικά οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) απέδωσαν τις ακυρώσεις δρομολογίων σε «τεχνικά προβλήματα», στη συνέχεια έκαναν λόγο για «βλάβη στο ψηφιακό δίκτυο GSM-R (Global System for Mobile Communications- Rail)» που ρυθμίζει την απαραίτητη ηλεκτρονική επικοινωνία για την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων.

Αργά το μεσημέρι εκπρόσωπος της DB ανέφερε ότι πρόκειται για «δολιοφθορά». Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, λέγοντας ότι, τουλάχιστον σε δύο σημεία, έχουν κοπεί καλώδια.

6 Οκτωβρίου - Αναφορές για «δραστηριότητα drones» κοντά σε κοίτασμα φυσικού αερίου στη Δανία

Στις αρχές Οκτωβρίου η αστυνομία της Δανίας είχε ανακοινώσει ότι έλαβε αναφορές περί «δραστηριότητας» μη επανδρωμένων αεροσκαφών κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ρόαρ, στη Βόρεια Θάλασσα.

Το κοίτασμα αυτό βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου της Δανίας, το Τίρα. Την εκμετάλλευση και των δύο έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία TotalEnergies.

Πηγή: Unherd

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ