Κοσμος

Ο Τζέρεμι Χαντ παραδέχεται ότι «η κυβέρνηση της Βρετανίας έκανε λάθη»

«Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές», τονίζει

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ο Τζέρεμι Χαντ
Νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ο Τζέρεμι Χαντ © EPA / NEIL HALL

Τζέρεμι Χαντ: Νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας - Οι πρώτες δηλώσεις και η παραδοχή για λάθος της κυβέρνησης στη φορολογία

Νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ορίστηκε ο Τζέρεμι Χαντ μετά την αποπομπή του Κουάζι Κουάρτενγκ μόλις 37 ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων. Σήμερα, ο νέος υπουργός αποκάλυψε ότι «η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας έκανε λάθη με τα αμφιλεγόμενα σχέδιά της για περικοπές φόρων που προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές». 

«Ήταν λάθος την ώρα που θα ζητούσαμε δύσκολες αποφάσεις γενικά στη φορολογία και τις δαπάνες να μειώσουμε τον φορολογικό συντελεστή για τους πιο πλούσιους», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ κατά την πρώτη του ημέρα ως υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, ο Χαντ πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τη βασική προσέγγιση της Λιζ Τρας, η οποία επιδιώκει να πυροδοτήσει οικονομική ανάπτυξη, αλλά σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν η πρωθυπουργός και ο Κουάζι Κουάρτενγκ δεν λειτούργησε. «Ήταν λάθος να το κάνουμε στα τυφλά και να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις χωρίς να προσφέρουμε στον κόσμο τη σιγουριά του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού λέγοντας ότι βγαίνει ο λογαριασμός. Η πρωθυπουργός το αναγνώρισε αυτό, γι'αυτό είμαι εδώ», πρόσθεσε.

Στις ίδιες δηλώσεις του, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας υπογράμμισε ότι κάποιοι φόροι θα αυξηθούν και ότι οι κυβερνητικές δαπάνες θα αυξηθούν λιγότερο από αυτό που προγραμματιζόταν προηγουμένως, καθώς, όπως προειδοποίησε, βρίσκονται ενόψει δύσκολων αποφάσεων για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής της Βρετανίας.

«Μπροστά μας έχουμε κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αυτό που θέλει ο κόσμος, θέλουν οι αγορές, χρειάζεται τώρα η χώρα, είναι σταθερότητα. Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ελέγξει τις αγορές. Αλλά αυτό που μπορώ όντως να κάνω είναι να δείξω ότι μπορούμε να καλύψουμε οικονομικά τα σχέδιά μας για τους φόρους και τις δαπάνες και αυτό θα χρειαστεί κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις τόσο επί των δαπανών όσο και επί των φόρων». 

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν όσο θα ήθελε ο κόσμος και όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να βρουν τρόπους βελτίωσης της απόδοσης σε μεγαλύτερο επίπεδο από αυτό που προγραμμάτιζαν. «Ορισμένοι φόροι δεν θα μειωθούν τόσο γρήγορα όσο θέλει ο κόσμος και κάποιοι φόροι θα αυξηθούν. Άρα θα είναι δύσκολο», τόνισε ο Χαντ.

Newly-appointed Chancellor Jeremy Hunt speaks to Sky News

Η Λιζ Τρας απέπεμψε τον Κουάζι Κουάρτενγκ - Αίρονται οι ανακοινώσεις

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, απέπεμψε την Παρασκευή (14/10) τον Κουάζι Κουάρτενγκ και κατήργησε τμήματα του αμφιλεγόμενου οικονομικού τους πακέτου, καταβάλλοντας μια προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης λιγότερο από 40 ημέρες από τότε που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. Η Λιζ Τρας σημείωσε χθες ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί, εγκαταλείποντας το σχέδιό της να τον διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα.

Αν και μεγάλες, μη χρηματοδοτούμενες περικοπές φόρων αποτελούσαν κεντρικό σημείο των αρχικών σχεδίων της Λιζ Τρας, ο Χαντ δήλωσε σήμερα ότι στο τραπέζι βρίσκονται αυξήσεις φόρων, σηματοδοτώντας άλλη μια απότομη στροφή πολιτικής την ώρα που η Τρας αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση.

Ο βρετανικός τύπος τρολάρει την Λιζ Τρας: Μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από ένα μαρούλι η θητεία της;

«Μπορεί ένα μαρούλι εκτός ψυγείου να διαρκέσει περισσότερο από την θητεία της Τρας»; Την «κούρσα»... έστησε σήμερα το μεσημέρι η βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Daily Star ρωτώντας τους αναγνώστες της με μια ανάρτηση στο twitter αν η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας μπορεί να χάσει τη δουλειά της σε λιγότερο χρόνο από όσο χρειάζεται ένα μαρούλι για να σαπίσει.

Το δημοσιογραφικό «τέχνασμα» της Daily Star... προήλθε από μια έμπευνση από την άλλη άκρη του δημοσιογραφικού φάσματος της Βρετανίας. Σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα με τίτλο «The Iceberg Lady», ο Economist ανέφερε ότι η πολιτική ζωή της Τρας έχει «τον χρόνο ζωής ενός μαρουλιού».

Όλα αυτά καθώς σήμερα Παρασκευή, η βρετανίδα πρωθυπουργός απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών της, Κουάσι Κουαρτένγκ, μια προσπάθεια να σώσει την θητεία της μέσα σε θύελλα που προκάλεσαν οι ανακοινώσεις για ένα δημοσιονομικό οικονομικό πακέτο που αποσταθεροποίησαν τις αγορές και διάβρωσαν την εμπιστοσύνη του κόμματός της και των Βρετανών. «Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», έγραψε στην επιστολή της προς τον παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών η πρωθυπουργός, καθώς το δίδυμο δεχόταν αυξανόμενες πιέσεις για να ανατρέψει ένα καταστροφικά οικονομικό πακέτο που ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στην αγορά ομολόγων και ώθησε τους ίδιους τους Τόρις να συζητήσουν ανοιχτά εάν πρέπει να αντικατασταθούν.

Η θέση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία φαίνεται πια περισσότερο επισφαλής, σημειώνει το Bloomberg, βλέποντας την αποφασιστικότητα της Βρετανίδας πρωθυπουργού αναφορικά με το οικονομικό της πλάνο να υποχωρεί κακήν κακώς μπροστά στις αντιδράσεις των αγορών αλλά και των ιδίων των βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος.

Συντηρητικοί βουλευτές φέρονται πλέον να ανταλλάσσουν μεταξύ τους μηνύματα αναφορικά ακόμη και με το ενδεχόμενο εκλογής νέου πρωθυπουργού, αποδοκιμάζοντας παράλληλα ως κατώτερη των περιστάσεων την εμφάνιση της Λιζ Τρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε σήμερα την απομάκρυνση του Κουαρτένγκ.

Liz Truss names Jeremy Hunt as new chancellor

ΠΡΟΣΦΑΤΑ