Κοσμος

Βρετανία: Nέος ΥΠΟΙΚ o Τζέρεμι Χαντ - Παίρνει πίσω τα μέτρα η Τρας

Oι πρώτες δηλώσεις της πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Nέος ΥΠΟΙΚ o Τζέρεμι Χαντ, μετά την αποπομπή Κουάρτενγκ
Ο Τζέρεμι Χαντ © ΕPA Pool

Βρετανία: Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την απομάκρυνση του Κουάζι Κουάρτενγκ, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ, 55 ετών, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Ρίσι Σουνάκ στην αναμέτρησή του με τη σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Από την πλευρά της, η Λιζ Τρας δήλωσε πως ο Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στον θώκο.

«Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον», ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. «Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης», ανέφερε στην επιστολή της προς τον Κουάρτενγκ.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ, που διήρκεσε μόλις δέκα λεπτά, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είπε, όπως αναμενόταν, ότι τελικά θα υλοποιηθεί από τον προσεχή Απρίλιο η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 19% στο 25%.

Επανέλαβε ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο θα παρουσιαστεί στο τέλος του μήνα και επέμεινε ότι θα συνεχίσει στην αποστολή τόνωσης της ανάπτυξης που έχει αναλάβει. Πρόσθεσε ότι ενήργησε «αποφασιστικά» για να εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα.

Η κυβέρνηση νωρίτερα αυτό το μήνα πήρε πίσω το σχέδιό της να καταργήσει τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος μετά από μια σημαντική δημόσια αντίδραση, αλλά αυτό δεν κατάφερε να καταπνίξει την αναταραχή της αγοράς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ