Κοσμος

Συνέδριο του ΚΚ Κίνας: Ένας απλός οδηγός για την επόμενη μέρα στη χώρα του Δράκου

Tι σηματοδοτεί η ανανέωση της θητείας του Σι Τζινπίνγκ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σι Τζινπίνγκ
Σι Τζινπίνγκ © EPA/JU PENG

Κίνα: Οι εξελίξεις του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος - Πώς γίνεται και γιατί είναι σημαντικό - Ο ρόλος της οικονομίας και η στάση απέναντι στη Δύση. 

Μετά την κατάργηση του ορίου των δύο θητειών στην Κίνα το 2018, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα αναμένεται να δώσει μια τρίτη πενταετή θητεία στον Σι Τζινπίνγκ, τον πιο ισχυρό Κινέζο ηγέτη στην μετά Μάο Τσε Τουνγκ εποχή. 

Η ιστορική κίνηση αναμένεται να γίνει στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Κυριακή, 16 Οκτωβρίου.

Ο Σι Τζινπίνγκ κατέχει αυτή τη στιγμή τρεις κορυφαίες θέσεις και ουσιαστικά όλες τις εξουσίες στην Κίνα. 

  • Είναι Γενικός Γραμματέας είναι ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας
  • Πρόεδρος είναι αρχηγός κράτους της Κίνας.
  • Πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας που διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ενώ αναφέρεται επίσης ως Ανώτατος ηγέτης.

Ο Σι είναι πιθανό να διατηρήσει τους δύο τίτλους του, τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος και τον Πρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Κίνα: Πώς γίνεται στο Συνέδριο - Γιατί είναι σημαντικό 

Περίπου 2.300 σύνεδροι θα συγκεντρωθούν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού της Πλατείας Τιενανμέν για περίπου μια εβδομάδα. Συνολικά 200 από αυτούς θα επιλεγούν για να ενταχθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, συν περίπου 170 αναπληρωματικά μέλη, ενώ η κεντρική επιτροπή θα εκλέξει 25 άτομα στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Το Πολιτικό Γραφείο θα ορίσει τα μέλη της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου και αυτοί είναι η ελίτ της ελίτ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Σι Τζινπίνγκ, οι οποίοι είναι όλοι άντρες.

Ο Σι Τζινπίνγκ ηγείται της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ανανέωση της θητείας του κάνει πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι θα ωθήσει την Κίνα προς μια πιο αυταρχική πολιτική στάση.

«Η Κίνα υπό τον Σι Τζινπίνγκ κινείται σε ολοκληρωτική κατεύθυνση», λέει στο BBC ο καθηγητής Steve Tsang της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (SOAS). «Η Κίνα υπό τον Μάο ήταν ένα ολοκληρωτικό σύστημα. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η οικονομική πρόκληση της Κίνας και ο κορωνοϊός

Η οικονομία της Κίνας ανθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πλέον όμως, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα lockdown, τις αυξήσεις των τιμών και τη μεγάλη κρίση ακινήτων. 

Σημειώνεται Η οικονομική ανάπτυξη υπό την ηγεσία του κ. Xi είναι χαμηλότερη από ό,τι υπό τους προηγούμενους προέδρους Jiang Zemin και Hu Jintao.

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η νομιμότητα της κομμουνιστικής κυβέρνησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητά της να προσφέρει υψηλότερα εισοδήματα και καλές θέσεις εργασίας για τους Κινέζους εργάτες, αν όμως τα επόμενα χρόνια αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω των δυσκολιών σε οικονομικό επίπεδο, τότε είναι πιθανό να χάσει έρεισμά της στην κοινωνία. 

Μάλιστα, στο συνέδριο θα παρθούν σημαντικές αποφάσεις στον τομέα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου της επιλογής του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, η πολιτική zero Covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτέλεσε ορόσημο για τον Σι. Παρότι μεγάλο μέρος του κόσμου έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, οι αρχές της Κίνας έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να περιορίσουν τα κρούσματα, με αυστηρά lockdown και μακροχρόνιες καραντίνες.

Οι αναφορές λένε ότι περισσότερες από 70 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Shenzen και Chengdu, έχουν τεθεί υπό πλήρη ή μερικό lockdown τις τελευταίες εβδομάδες, με δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους να επηρεάζονται, τεράστιους αριθμούς επιχειρήσεων να έχουν διακοπεί και αναφορές για δημόσια δυσαρέσκεια.

Ο Σι έχει δεσμευτεί να «παλέψει αποφασιστικά ενάντια σε κάθε λέξη και πράξη που διαστρεβλώνει, αμφισβητεί ή αρνείται» την πολιτική του για την Covid και οι αποφάσεις που θα παρθούν στο συνέδριο πρόκειται να δείξουν την κατεύθυνσή του στο ζήτημα του κορωνοϊού. Με ενδιαφέρον αναμένεται ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης και αν αυτό θα βγάλει τον Σι κερδισμένο ή όχι στην ικανοποίηση των πολιτών.

Κίνα: Η Δύση και η σύγκρουση συμφερόντων με τις ΗΠΑ για την Ταϊβάν 

Ένα άλλο πεδίο της πολιτικής του Σι Τζινπίνγκ αφορά τη Δύση και ιδίως την Ταϊβάν. Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που θα βρεθεί τελικά υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, ενώ η Ταϊβάν θεωρεί τον εαυτό της ξεχωριστό από την ηπειρωτική χώρα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μια επίσκεψη στην Ταϊβάν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Αύγουστο ώθησε την Κίνα να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ζωντανών πυραύλων, γύρω από το νησί.

Ο Σι είπε ότι η «επανένωση» με την Ταϊβάν «πρέπει να εκπληρωθεί» έως το 2049, την εκατονταετηρίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας - και δεν απέκλεισε την πιθανή χρήση βίας για να επιτευχθεί αυτό.

Από την άλλη, ειδικοί στα θέματα ασφαλείας λένε ότι κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε την ισχύ των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η Ταϊβάν έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τη Δύση, μέρος της λεγόμενης «πρώτης νησιωτικής αλυσίδας», η οποία περιλαμβάνει έναν κατάλογο εδαφών που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ