- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς οι υπερεξουσίες του Σι Τζιπίνγκ στοίχισαν 13 δισ. στους βαθύπλουτους της Κίνας
Oι αγορές δεν ενθουσιάστηκαν με το Συνέδριο του ΚΚ της Κίνας
Κίνα: 13 δισ. δολάρια δισεκατομμυριούχων έκαναν «φτερά» μετά το Συνέδριο του ΚΚ Κίνας
Οι 13 πλουσιότεροι άνθρωποι στην Κίνα έχασαν 12,7 δισ. δολάρια λόγω της βουτιάς των χρηματιστηρίων, μετά την κατοχύρωση της απόλυτης εξουσίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επί του Κομουνιστικού Κόμματος.
Οι κινεζικές αγορές βυθίστηκαν αφότου το Πεκίνο ανέδειξε μία ηγεσία απόλυτα προσηλωμένη στο πρόσωπο του Σι και τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,9% στο τρίτο τρίμηνο. Παρότι το μέγεθος αυτό ξεπερνά τις προβλέψεις αναλυτών, διατηρεί την ανάπτυξη στη διάρκεια του πρώτου εννεαμήνου μόλις στο 3% που σημαίνει ότι βρίσκεται μακριά από τον επίσημο φετινό στόχο του 5,5%.
Ως αποτέλεσμα, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής Tencent, Πόνι Μα, έχασε 2,5 δισ. δολάρια από την προσωπική του περιουσία, η οποία τώρα ανέρχεται στα 24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Οι απώλειες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διολίσθηση της μετοχής της Tencent κατά 11%.
Επίσης, ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, έχασε περίπου 1,2 δισ. δολάρια, με την προσωπική του περιουσία πλέον να ανέρχεται στα 29 δισ. δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας, που είναι εισηγμένη στον τεχνολογικό Nasdaq, διολίσθησε κατά 13% χθες.
Ο ιδρυτής της επίσης τεχνολογικής JD.com, ο Ρίτσαρντ Λιου, έχασε περίπου 1,3 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα η περιουσία του να συρρικνώνεται στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η μετοχή της JD.com, η οποία είναι εισηγμένη και στον Nasdaq, αλλά και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έπεσε και στις δύο αγορές κατά 13%.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, o Ζονγκ Σανσάν, βετεράνος του κλάδου του εμφιαλωμένου νερού και μεγαλομέτοχος στην κινεζική φαρμακοβιομηχανία Wantai, επίσης έχασε 2,1 δισ. δολάρια με την περιουσία του να πέφτει στα 60 δισ. δολάρια, καθώς οι μετοχές και των δύο επιχειρήσεων έκαναν βουτιά χθες.
Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν παραμείνει στην Κίνα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερο ένα περιβάλλον στο οποίο «η ιδεολογία υπερτερεί της οικονομίας», αναφέρει έκθεση του επιμελητηρίου. «Είμαι εδώ περίπου 40 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο, όπου ξαφνικά, η λήψη αποφάσεων με βάση ιδεολογικές παραμέτρους είναι πιο σημαντική από τη λήψη αποφάσεων με βάση οικονομικές παραμέτρους», είπε ο Βούτκε. «Και ίσως αυτό ενισχύεται και από φωνές από το εξωτερικό, από τις αμερικανικές κυρώσεις, την απομάκρυνση της Κίνας από την Αμερική, επομένως μπορώ να καταλάβω εν μέρει γιατί η αυτάρκεια είναι τόσο ψηλά στην ατζέντα του Πεκίνου».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.