Κοσμος

«Προετοιμαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε για οποιονδήποτε πόλεμο» είπε ο Σι Τζινπίνγκ

Ακόμα μια «προειδοποίηση» από τον πρόεδρο της Κίνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: «Προετοιμαζόμαστε και εκπαιδευόμαστε για οποιονδήποτε πόλεμο» είπε ο Σι Τζινπίνγκ
Ο Σι Τζίνπινγκ στο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας © ΕPA

Ο Σι Τζίπινγκ για το ενδεχόμενο πολέμου και την Ταιβάν

Η Κίνα θα ενισχύσει συνολικά τη στρατιωτική της εκπαίδευση και προετοιμασία «για οποιονδήποτε πόλεμο», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Η ασφάλεια της Κίνας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη», πρόσθεσε ο Σι σε μια δήλωση που εγείρει φόβους στη Δύση για πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν. Η Κίνα, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, έχει «απειλήσει» να προσαρτήσει την Ταϊβάν ακόμα και «με τη βία αν χρειαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 20ου συνέδριου του Κομμουνιστικού Κόμματος, η εισήγηση του Σι χρωματίστηκε κυρίως από τις αναφορές του στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αντιπαλότητας μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

ΗΠΑ: Άμεση απειλή η Ρωσία, μακροπρόθεσμος κίνδυνος η Κίνα

Το Πεκίνο «είναι ο μοναδικός ανταγωνιστής που έχει ταυτόχρονα την πρόθεση να τροποποιήσει την παγκόσμια τάξη και, ολοένα και περισσότερο, τα μέσα για να το κάνει» υπογράμμισε προ ημερών ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους αυτήν τη νέα στρατηγική.

«Σε αντίθεση με την Κίνα, η Ρωσία δεν συνιστά συστημική απειλή για τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα. Αλλά είναι μια άμεση και έντονη απειλή για τα συμφέροντα και τις αξίες μας», πρόσθεσε.

Το νέο αμυντικό δόγμα, που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα με την πυρηνική και την αντιβαλλιστική στρατηγική των ΗΠΑ, αναφέρεται στις πιέσεις που ασκεί το Πεκίνο στην Ταϊβάν, καθώς η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει την επανένωση του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.

«Η ολοένα και πιο προκλητική ρητορική και οι ενέργειες εξαναγκασμού της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν είναι αποσταθεροποιητικές, με κίνδυνο να προκαλέσουν παρανοήσεις και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, έκτασης 20 σελίδων. Μια μεγαλύτερη εκδοχή του, που έχει χαρακτηριστεί αμυντικό απόρρητο, στάλθηκε στο Κογκρέσο πριν από μερικούς μήνες.

Το Πεντάγωνο πάντως σημειώνει ότι «μια σύγκρουση με την Κίνα δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε επιθυμητή».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ