Κοσμος

Έσπασαν κινέζικα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στο μουσείο της Ταϊβάν - «Κουκουλώθηκε» η καταστροφή

Σε 77 εκατομμύρια δολάρια ανερχόταν η αξία τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκθέματα των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ καταστράφηκαν στο Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν - Κατηγορείται για απόκρυψη της ζημίας η διεύθυνση.
Ένα μπολ, ένα φλιτζάνι τσαγιού και ένα πιάτο από τις περιόδους των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ έσπασαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά στο μουσείο της Ταϊβάν © Unsplash & Taiwan’s National Palace Museum

Εκθέματα των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ καταστράφηκαν στο Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν - Κατηγορείται για απόκρυψη της ζημίας η διεύθυνση.

Ένα μπολ, ένα φλιτζάνι τσαγιού και ένα πιάτο από τις περιόδους των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 77 εκατομμύρια δολάρια έσπασαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά στο Εθνικό Μουσείο Παλατιού της Ταϊβάν, τους τελευταίους 18 μήνες, γεγονός που «κουκουλώθηκε» από την διεύθυνση του μουσείου και την κυβέρνηση. 

Τα τρία αντικείμενα, τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο και τον 17ο αιώνα, χαρακτηρίστηκαν από το Μουσείο «γενικές αρχαιότητες», χαρακτηρισμός για έργα πολιτιστικής κληρονομιάς χαμηλότερης αξίας. Ως εκ τούτου, δεν έγινε καμία επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τα περιστατικά δεν είχαν γίνει γνωστά και ήρθαν στο φως μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά από ερώτηση μέλους της Βουλής.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Chen I-shin ισχυρίστηκε πως πληροφορήθηκε ότι ο διευθυντής του Μουσείου Wu Mi-cha έδωσε εντολή στο προσωπικό να συγκαλύψει τις καταστροφές και να διατηρήσει όλα τα έγγραφα απόρρητα.

«Δεν έχουμε κρύψει απολύτως τίποτα για αυτό», είπε ο διευθυντής του μουσείου σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με τον Guardian και εξήγησε ότι τυχόν προφυλάξεις που ελήφθησαν είχαν στόχο να διασφαλιστεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν θα παραποιηθούν, όσο διεξαγόταν έρευνα.

Αν και οι αρμόδιοι του μουσείου έλεγξαν βίντεο κλειστού κυκλώματος των τελευταίων 10 ετών, όπως φάνηκε δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος για τα δύο από τα τρία περιστατικά.

Το ένα, ωστόσο, προκλήθηκε από ένα ανώτερο στέλεχος του πολιτιστικού οργανισμού, που τοποθέτησε το έργο σε ένα γραφείο ύψους 93 εκατοστών, από το οποίο έπεσε το αντικείμενο.

Το μουσείο ανακοίνωσε ότι λαμβάνει πειθαρχικά μέτρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ