Κοσμος

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας

Τα σενάρια για την απάντηση Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας μετά την έκρηξη
Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας © EPA/STRINGER

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Πούτιν - Ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας

Συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχει σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις στο TASS του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στον απόηχο της έκρηξης στην στρατηγικής σημασίας γέφυρας στο Στενό του Κερτς που συνδέει Κριμαία με Ρωσία.

Το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε εάν θα συζητηθεί στη συνάντηση η έκρηξη στη γέφυρα Κερτς της Κριμαίας. «Θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σημειώνετια ότι το Tass μετέδωσε ότι τα τρένα κινούνται ξανά πάνω από την κατεστραμμένη γέφυρα της Κριμαίας. «Η κίνηση των επιβατικών και εμπορευματικών αμαξοστοιχιών μέσω της μοναδικής γέφυρας από την Κριμαία προς την ηπειρωτική Ρωσίας επαναλαμβάνεται», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών στο Telegram.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε χθες τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική». «Οι δράστες, οι αυτουργοί και οι εντολείς είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», είπε ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. «Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία», είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας - CNN: Η απάντηση του Πούτιν 

Την ίδια ώρα, το CNN υπογραμμίζει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ερμηνεύει ως «προσωπική προσβολή» την προσπάθεια ανατίναξης της γέφυρας στην Κριμαία. Αυτή η διάσταση του συμβάντος σε σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε ο εμπνευστής και θεμελιωτής της γέφυρας της Κριμαίας, ενώ η σύνδεση, οδική και σιδηροδρομική, της Κριμαίας με τη Ρωσία απηχεί πλήρως το κεντρικό ιδεολογικό αφήγημά του, ότι δηλαδή η Ουκρανία αποτελεί «αναπαλλοτρίωτο μέρος της δικής μας ιστορίας, πολιτισμού και πνευματικού χώρου», όπως επανέλαβε για τελευταία φορά ο Ρώσος Πρόεδρος στις 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αιτιολογήσει την επικείμενη τότε εισβολή του στη γειτονική χώρα.

Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, χρησιμοποιείται και για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία.  

«Το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει να δείξει ότι η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας δεν ήταν τόσο σοβαρή και ότι η κρίσιμη σανίδα σωτηρίας από τη ρωσική ηπειρωτική χώρα στην παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας θα επανέλθει σύντομα στο κανονικό», συνεχίζει στην ανάλυσή του το CNN.

«Η φυσική βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί -η Ρωσία έστειλε αμέσως μια μεγάλη ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο- αλλά η ζημιά στο κύρος της Ρωσίας και, το πιο σημαντικό, στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιδιορθωθεί.

Το CNN σημειώνει πως η γέφυρα είναι «ένα συμβολικό "γαμήλιο δώρο" που ενώνει τη μητέρα Ρωσία με την Ουκρανία, ή τουλάχιστον μια περιοχή που εξακολουθεί να ανήκει νομικά στην Ουκρανία, κρίσιμη όχι μόνο για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν αλλά και για την εμμονή του να επαναφέρει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Ρωσία».

Το CNN αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο αδελφοκτόνος πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι πολύ προσωπικός για τον Πούτιν», ο οποίος «για πολλά χρόνια ήταν προσηλωμένος στον Μέγα Πέτρο, τον Ρώσο τσάρο που ίδρυσε την Αγία Πετρούπολη, την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Πούτιν».

«Ο Πούτιν τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι η ιστορική του μοίρα. Πιθανότατα βλέπει την τρομακτική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας όχι μόνο ως επίθεση στη ρωσική πατρίδα, αλλά και ως προσωπική προσβολή. Και είναι πιθανόν να απαντήσει με κακεντρέχεια», τονίζει το CNN.

Προσθέτει ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολυκατοικίες πολιτών στην Ουκρανία, μετά την επίθεσή στη γέφυρα ενώ οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν περισσότερα χτυπήματα στην υποδομή της Ουκρανίας. Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ένας ολοένα και πιο απογοητευμένος Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να απαντήσει ασύμμετρα, χτυπώντας απροσδόκητους στόχους.

Ουκρανία: Νέος βομβαρδισμός με θύματα στη Ζαπορίζια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας νέος βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Ζαπορίζια (νότια) κατέστρεψε πολυώροφη πολυκατοικία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τραυματίες, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην ομώνυμη ουκρανική περιφέρεια, ο Ολεξάντρ Σταρούχ.

«Εξαιτίας πυραυλικής επίθεσης στο κέντρο, ακόμη μια πολυώροφη πολυκατοικία καταστράφηκε», ανέφερε ο κ. Σταρούχ μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Υπάρχουν τραυματίες», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Βομβαρδισμός τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή κατέστρεψε πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 87, ανάμεσά τους 10 παιδιά.

Ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πυραυλικά πλήγματα στη Ζαπορίζια είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Την 30ή Σεπτεμβρίου, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της ίδιας πόλης, σε χώρο στάθμευσης, όταν έπεσε πύραυλος στο σημείο. Πέρα από έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι τριάντα ήθελαν να φθάσουν σε κάποιο τμήμα της Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Η Ζαπορίζια, η οποία ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν περί το 70% της περιφέρειας.

Η βιομηχανική πόλη απέχει κάπου εξήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της χώρας -και της Ευρώπης-, που κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του Μαρτίου. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση εδώ και μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ