Κοσμος

Κριμαία: Έρευνα για την έκρηξη στη γέφυρα - Ποιος ήταν ο οδηγός του φορτηγού (εικόνες, βίντεο)

Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις υποδομές ζήτησε ο Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία - Ο 51χρονος οδηγός του φορτηγού
Έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία - Ο 51χρονος οδηγός του φορτηγού © EPA

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: Ο οδηγός του φορτηγού, οι εκτιμήσεις για τα αίτια και οι τελευταίες πληροφορίες από Ουκρανία και Ρωσία

Ο 51χρονος Μαχίρ Γιουσόμποφ ήταν ο οδηγός του παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού που προκάλεσε την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. Τόσο ο ίδιος, όσο και ένα ζευγάρι έχασαν τη ζωή τους στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με το δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών της Ρωσίας, και έχει καίριο ρόλο στη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού στην Ουκρανία. Τα σενάρια για την έκρηξη είναι αρκετά, με το Κίεβο να μιλά για «ρωσικό δάκτυλο» και τη Ρωσία να δείχνει ως υπεύθυνη την Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνα για να φωτίσουν το πώς έγινε η έκρηξη, χωρίς να αποκλείεται ο οδηγός να είναι «καμικάζι αυτοκτονίας». 

Αρκετές ώρες μετά την έκρηξη, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, αποκαταστάθηκε η ελαφριά κίνηση στη γέφυρα. Επίσης, άνοιξε το σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας, στο οποίο αμαξοστοιχία που μετέφερε καύσιμα, είχε πάρει φωτιά από την έκρηξη. 

Σύμφωνα με το BBC, η Ρωσία χρησιμοποίησε τη γέφυρα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό, πυρομαχικά και προσωπικό από τη Ρωσία σε πεδία μάχης στη νότια Ουκρανία. «Ως εκ τούτου, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν ένας νόμιμος στόχος, καθώς ορκίζονται να ανακαταλάβουν τη χερσόνησο. Οποιαδήποτε επίθεση στην Κριμαία, όπου ο ρωσικός στρατός έχει μαζική παρουσία, θα θεωρηθεί ως άλλη μια τεράστια ταπείνωση για το Κρεμλίνο. Η γέφυρα είναι ιδιαίτερα μισητή στους Ουκρανούς», αναφέρει το δίκτυο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς βλέποντας τη φωτιά - μια μέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεισε τα 70.

Το BBC σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στη ρωσική στρατιωτική βάση Σάκι.

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: Ποιος ήταν ο οδηγός του φορτηγού - Ο έλεγχος που πέρασε και η χρονοβόρα διαδρομή

Πληροφορίες και βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι το παγιδευμένο φορτηγό είχε περάσει από έλεγχο, κατά τον οποίο δεν εντοπίστηκαν τα εκρηκτικά.

Οδηγός του ήταν ο 51χρονος Μαχίρ Γιουσόμποφ. Σύμφωνα με το ουκρανικό Tpyxa, ο 51χρονοσ εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών και έκανε συνεχώς δρομολόγια προς τα ανατολικά της Κριμαίας. Ο άνδρας φέρεται να επικοινώνησε με την οικογένεια του για τελευταία φορά πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι το ταξίδι για τη γέφυρα θα έπαιρνε μισή ώρα, ωστόσο για άγνωστους λόγους του πήρε έξι ώρες.

Κριμαία- Έκρηξη στη γέφυρα: Η Ουκρανία δείχνει τη Ρωσία - Ο συμβολισμός του έργου

Σύμφωνα με τον Guardian, η Μόσχα είχε ισχυριστεί ότι η γέφυρα προστατεύεται από αδιαπέραστα στρώματα άμυνας, που κυμαίνονταν από στρατιωτικά δελφίνια έως τα πιο πρόσφατα οπλικά συστήματα, αλλά είχε επίσης απειλήσει με σκληρά αντίποινα εάν στοχοποιηθεί. Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για το χτύπημα της γέφυρας, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι πανηγύρισαν δημόσια και το πρωί του Σαββάτου το μόνο πραγματικό ερώτημα σχετικά με την επίθεση δεν ήταν ποιος τη διέταξε, αλλά πώς έγινε. Ανοιχτό είναι το σενάριο για τα διεθνή ΜΜΕ ο οδηγός του φορτηγού να ήταν καμικάζι αυτοκτονίας.

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος». «Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) Όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Η γέφυρα του Κερτς είχε μήκος 19 χιλιόμετρα. Είχε παρουσιαστεί από τα ρωσικά ΜΜΕ ως «η κατασκευή του αιώνα». Η γέφυρα του Κερτς είναι η πιο μακριά στην Ευρώπη και κόστισε πάνω από 3 δισ. ευρώ στο ρωσικό κράτος. Εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια αφότου προσάρτησε την Κριμαία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του πολέμου χρησιμεύει για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό που επιχειρεί στην Ουκρανία. Μετά τη σημερινή έκρηξη κατέρρευσε τμήμα της.

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της ανατίναξης του φορτηγού

Σε βίντεο ντοκουμέντο από κάμερες ασφαλείας στη γέφυρα της Κριμαίας έχει καταγραφεί η στιγμή της έκρηξης. Μέσα σε δευτερόλεπτα ο δρόμος μετατρέπεται σε πύρινη κόλαση. Ζημιά προκλήθηκε και στη γέφυρα από όπου περνούν τρένα, ενώ τη στιγμή της έκρηξης αμαξοστοιχία που μετέφερε πετρέλαιο έπιασε φωτιά.

«Στις 06:07 ( τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (...) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η αντιτρομοκρατική επιτροπή, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

[ Ukraine War ] Security camera footage of the explosion at the Crimea Bridge
Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: Αποκαθίσταται η κυκλοφορία

Σύμφωνα με το cnn.com, εμπορευματικά τρένα κινούνται ξανά στη γέφυρα της Κριμαίας μετά από έκρηξη. 12 επιβατικά τρένα θα πρέπει να περάσουν από τη σιδηροδρομική γραμμή κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Marat Khusnullin. Ο Khusnullin είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής, μια λωρίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτων κινείται στη γέφυρα και ο στόχος είναι να ανοίξουν δύο λωρίδες στην κυκλοφορία μέχρι το πρωί.

«Έχουμε επιθεωρήσει οπτικά τη γέφυρα της Κριμαίας, γνωρίζετε ήδη ότι έχει ξεκινήσει μια λωρίδα κυκλοφορίας, το καθήκον είναι να προετοιμαστούν τα πάντα κατά τη διάρκεια της νύχτας και αύριο να ξεκινήσει η κυκλοφορία σε δύο λωρίδες», είπε ο Χουσνουλίν στα μέσα ενημέρωσης της Κριμαίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ