Κοσμος

Κριμαία: Δύτες θα εκτιμήσουν τις ζημιές στη γέφυρα του Κερτς μετά την έκρηξη

Αποκαταστάθηκε η οδική κυκλοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία
Η γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία © MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: Τα νεότερα μετά την ανατίναξη φορτηγού - Η θέση της Ουκρανίας και ο συμβολισμός πίσω από γέφυρα του Κερτς

Ρώσοι δύτες αναμένεται να εκτιμήσουν σήμερα τη ζημιά που υπέστη η οδική και σιδηροδρομική γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία μετά την έκρηξη που καταγράφηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Marat Khusnullin, είπε ότι οι δύτες θα ξεκινήσουν την εργασία τους στις 6 το πρωί (03:00 GMT), με μια πιο λεπτομερή έρευνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ημέρας. «Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη - είναι δυσάρεστη, αλλά όχι μοιραία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ. 

Δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η έκρηξη ήταν σκόπιμη επίθεση, αλλά η ζημιά σε μια τέτοια υποδομή υψηλού συμβολισμού προήλθε εν μέσω ηττών για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης. Το Σάββατο, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τη γέφυρα, καθώς και την υποδομή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στην Κριμαία, και διέταξε έρευνα.  Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανώς οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου που ταξίδευε κοντά σε ένα φορτηγό που ανατινάχθηκε. Στο πάνω επίπεδο της γέφυρας, επτά βαγόνια βυτιοφόρων καυσίμων ενός τρένου 59 βαγονιών που κατευθυνόταν προς τη χερσόνησο πήραν επίσης φωτιά.

Η περιορισμένη οδική κυκλοφορία αποκαταστάθηκε περίπου 10 ώρες μετά την έκρηξη και το Yπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας απελευθέρωσε τη σιδηροδρομική κυκλοφορία. 

Kerch bridge in Crimea rocked by explosion

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: «Ρωσικό δάκτυλο» βλέπει η Ουκρανία - Γιατί είναι πλήγμα για τη Ρωσία

Σύμφωνα με τον Guardian, η Μόσχα είχε ισχυριστεί ότι η γέφυρα προστατεύεται από αδιαπέραστα στρώματα άμυνας, που κυμαίνονταν από στρατιωτικά δελφίνια έως τα πιο πρόσφατα οπλικά συστήματα, αλλά είχε επίσης απειλήσει με σκληρά αντίποινα εάν στοχοποιηθεί. Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για το χτύπημα της γέφυρας, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι πανηγύρισαν δημόσια και το πρωί του Σαββάτου το μόνο πραγματικό ερώτημα σχετικά με την επίθεση δεν ήταν ποιος τη διέταξε, αλλά πώς έγινε. Ανοιχτό είναι το σενάριο για τα διεθνή ΜΜΕ ο οδηγός του φορτηγού να ήταν καμικάζι αυτοκτονίας.

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε το Σάββατο (7/10) ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος». «Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) Όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: Ποιος ήταν ο οδηγός του φορτηγού

Οδηγός του φορτηγού που εξερράγη ήταν ο 51χρονος Μαχίρ Γιουσόμποφ. Σύμφωνα με το ουκρανικό Tpyxa, ο 51χρονοσ εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών και έκανε συνεχώς δρομολόγια προς τα ανατολικά της Κριμαίας. Ο άνδρας φέρεται να επικοινώνησε με την οικογένεια του για τελευταία φορά πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι το ταξίδι για τη γέφυρα θα έπαιρνε μισή ώρα, ωστόσο για άγνωστους λόγους του πήρε έξι ώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ