Κοσμος

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: Tο Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» - Τα σενάρια (εικόνες, βίντεο)

Ποιος ήταν ο οδηγός του φορτηγού - Τρεις οι νεκροί

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κριμαία: Η ανακοίνωση για νεκρούς - Βίντεο στη δημοσιότητα από τη στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα - Οι αντιδράσεις

Τρεις φέρεται να είναι οι νεκροί από την έκρηξη φορτηγού στη γέφυρα της Κριμαίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των ρωσικών αρχών. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι νεκρός είναι ο οδηγός του φορτηγού και δύο επιβάτες διερχόμενου αυτοκινήτου. 

«Θεωρείται ότι είναι επιβάτες σε αυτοκίνητο που ήταν κοντά στο φορτηγό όταν αυτό εξερράγη. Οι σοροί δύο θυμάτων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, έχουν ανασυρθεί από το νερό και αναμένεται η ταυτοποίησή τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Την ίδια ώρα, από τις έρευνες έχουν βρεθεί και τα στοιχεία του φορτηγού και του ιδιοκτήτη του, ο οποίος φέρεται να ήταν κάτοικος της νότιας επαρχίας Κράσνονταρ της Ρωσίας. Μάλιστα, έχουν αρχίσει έρευνες στο σπίτι του, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία. 

Πληροφορίες και βίντεο που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι το παγιδευμένο φορτηγό είχε περάσει από έλεγχο, κατά τον οποίο δεν εντοπίστηκαν τα εκρηκτικά. Οδηγός του ήταν ο 51χρονος Μαχίρ Γιουσόμποφ. Σύμφωνα με το ουκρανικό Tpyxa, ο 51χρονοσ εργαζόταν ως οδηγός φορτηγών και έκανε συνεχώς δρομολόγια προς τα ανατολικά της Κριμαίας. Ο άνδρας φέρεται να επικοινώνησε με την οικογένεια του για τελευταία φορά πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενδιαφέρουσα είναι η πληροφορία ότι το ταξίδι για τη γέφυρα θα έπαιρνε μισή ώρα, ωστόσο για άγνωστους λόγους του πήρε έξι ώρες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Μόσχα είχε ισχυριστεί ότι η γέφυρα προστατεύεται από αδιαπέραστα στρώματα άμυνας, που κυμαίνονταν από στρατιωτικά δελφίνια έως τα πιο πρόσφατα οπλικά συστήματα, αλλά είχε επίσης απειλήσει με σκληρά αντίποινα εάν στοχοποιηθεί. Η Ουκρανία δεν ανέλαβε άμεσα την ευθύνη για το χτύπημα της γέφυρας, αλλά ανώτεροι αξιωματούχοι πανηγύρισαν δημόσια και το πρωί του Σαββάτου το μόνο πραγματικό ερώτημα σχετικά με την επίθεση δεν ήταν ποιος τη διέταξε, αλλά πώς έγινε. Ανοιχτό είναι το σενάριο για τα διεθνή ΜΜΕ ο οδηγός του φορτηγού να ήταν καμικάζι αυτοκτονίας. 

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος». «Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) Όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Κριμαία: Η στιγμή της έκρηξης στη γέφυρα - Βίντεο - ντοκουμέντο 

Σε βίντεο ντοκουμέντο από κάμερες ασφαλείας στη γέφυρα της Κριμαίας έχει καταγραφεί η στιγμή της έκρηξης. Μέσα σε δευτερόλεπτα ο δρόμος μετατρέπεται σε πύρινη κόλαση. Ζημιά προκλήθηκε και στη γέφυρα από όπου περνούν τρένα, ενώ τη στιγμή της έκρηξης αμαξοστοιχία που μετέφερε πετρέλαιο έπιασε φωτιά.  

«Στις 06:07 ( τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (...) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η αντιτρομοκρατική επιτροπή, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για επίσημη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στη γέφυρα της Κριμαίας σήμερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς: Η σημασία της - Η πιο μακριά της Ευρώπης

Η γέφυρα του Κερτς είχε μήκος 19 χιλιόμετρα. Είχε παρουσιαστεί από τα ρωσικά ΜΜΕ ως «η κατασκευή του αιώνα». Η γέφυρα του Κερτς είναι η πιο μακριά στην Ευρώπη και κόστισε πάνω από 3 δισ. ευρώ στο ρωσικό κράτος. Εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια αφότου προσάρτησε την Κριμαία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του πολέμου χρησιμεύει για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό που επιχειρεί στην Ουκρανία. Μετά τη σημερινή έκρηξη κατέρρευσε τμήμα της. 

Κριμαία - Έκρηξη στη γέφυρα: «Η κίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή θα αποκατασταθεί απόψε» - Οι αντιδράσεις

Η σιδηροδρομική κίνηση σε μία κατεστραμμένη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Βλαντίμιρ Κονστανίνοφ, επικεφαλής του κοινοβουλίου της Κριμαίας, δήλωσε σύμφωνα με το Interfax ότι «Ουκρανοί βάνδαλοι κατάφεραν να στραφούν προς τη γέφυρα της Κριμαίας με τα ματωμένα χέρια τους». «Τώρα έχουν κάτι για να περηφανεύονται», δήλωσε. «Στα 23 χρόνια οικονομικής δραστηριότητάς τους απέτυχαν να οικοδομήσουν κάτι αξιοπρόσεκτο στην Κριμαία, αλλά (τώρα) κατάφεραν να καταστρέψουν το οδικό κομμάτι της ρωσικής γέφυρας». Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε ότι η ζημιά «δεν είναι σοβαρή» και θα αποκατασταθεί γρήγορα.

Από την πλευρά του, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, τόνισε μέσω Twitter ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή», χωρίς ωστόσο να πει άμεσα πως η Ουκρανία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», ανέφερε ο Ποντολιάκ.

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ, ανήρτησε ένα emoji στο Twitter που εικονίζει μια γέφυρα μέσα σε σύννεφα καπνού.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξι Ντανίλοφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την πυρκαγιά στη γέφυρα συνοδευόμενο από ένα βίντεο της Μέριλιν Μονρόε που τραγούδα «Happy birthday, Mr President» (Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε). Ο Πούτιν έγινε χθες 70 ετών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε να ενισχυθεί η ασφάλεια της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία καθώς και των υποδομών που εφοδιάζουν με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τη χερσόνησο αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Σε διάταγμα που εξέδωσε λίγες ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη γέφυρα, ο Πούτιν αναφέρει ότι η υπηρεσία ασφαλείας FSB θα αναλάβει να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας.