Κοσμος

Εκλογές στη Βραζιλία: Ο Λούλα υπόσχεται επιστροφή στην κανονικότητα - Η απάντηση Μπολσονάρου

Στις κάλπες προσέρχονται 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές στη Βραζιλία: Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν για πρόεδρο της χώρας.

Ημέρα εκλογών η σημερινή στη Βραζιλία. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ψήφισε σήμερα λίγη ώρα αφότου άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Όπως είπε, ελπίζει να δει τη χώρα του «να επιστρέφει στην κανονικότητα», εφόσον κερδίσει.

«Δεν θέλουμε μίσος, διχόνοια. Θέλουμε μια ειρηνική χώρα» υπογράμμισε ο 76χρονος Λούλα, φαβορί των εκλογών έναντι του απερχόμενου δεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου ζητεί «καθαρές» εκλογές στη Βραζιλία

Από τη μεριά του ο Μπολσονάρου σχολίασε ότι «οι καθαρές εκλογές πρέπει να γίνουν σεβαστές», αφού πήγε και ο ίδιος να ψηφίσει.

«Αν οι εκλογές είναι καθαρές, κανένα πρόβλημα. Ας κερδίσει ο καλύτερος» επεσήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας.

Λίγο νωρίτερα, στις 08:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας), άνοιξαν οι κάλπες στη Βραζιλία για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με συνολικά 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνους να καλούνται να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας.

Ο Λούλα είναι πιθανό να ανακηρυχθεί νικητής ήδη από αυτόν τον γύρο, αλλά ο Μπολσονάρου απειλεί εδώ και μήνες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν αυτές δεν είναι «διαφανείς».

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία με διακύβευμα την προστασία του Αμαζονίου

Ο Μπολσονάρου έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για τη μαζική αποψίλωση στον Αμαζόνιο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις τον κατηγορούν ότι με νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσε το ελεύθερο σε αγρότες και υλοτόμους να «αφανίσουν» με φωτιά και τσεκούρι ολόκληρες περιοχές από τον -κομβικής σημασίας- πνεύμονα πρασίνου του πλανήτη.

Παράλληλα, κατηγορήθηκε για αύξηση της εγκληματικότητας. Τα στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη άνοδο των ποσοστών οπλοκατοχής στη Βραζιλία.