Κοσμος

Ιγκνάσιο Λούλα: το μεγάλο comeback του ηγέτη της Αριστεράς στη Βραζιλία

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, διατηρεί προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβ,  ηγέτης της Αριστεράς στη Βραζιλία, στους ώμους οπαδών του
© Pedro Vilela/Getty Images

Βραζιλία: O αριστερός ηγέτης Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου - Η πολιτική επιστροφή του.

Ο Λουίς Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα επέστρεψε από την κόλαση και διεκδικεί για μια ακόμα φορά την προεδρία της Βραζιλίας. Στο μεταξύ, ο 76χρονος επικεφαλής του Κόμματος των Εργαζομένων, που αποφυλακίστηκε στις 8 Νοεμβρίου 2019, παντρεύτηκε τον περασμένο Μάιο τη Rosangela Janja, μια 55χρονη κοινωνιολόγο η οποία τον είχε επισκεπτόταν όταν ήταν κρατούμενος στην Κουριτίμπα. Είναι ο τρίτος γάμος για τον βραζιλιάνο πολιτικό.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου, ο Λούλα διατηρεί προβάδισμα έναντι του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου και ελπίζει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου από τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου στον πρώτο γύρο, ενώ ο αντίπαλός του, που εξελέγη το 2018 με το κόμμα Partido Social Liberal (από το οποίο αποχώρησε αμέσως μετά τη νίκη του), αποσπά το 28%. Αν και είναι νωρίς ακόμα, στον δεύτερο γύρο ο Λούλα αναμένεται να προσθέσει στο δυναμικό του τις ψήφους του κεντροαριστερού υποψηφίου Σίρου Γκόμες (7%), ενώ οι ψήφοι του κεντρώου Αντρέ Ζανόν (2%) αναμένεται να διαιρεθούν ανάμεσα στους δύο μονομάχους. Αν ληφθούν υπόψη μόνο οι έγκυρες ψήφοι -αν δηλαδή αφαιρεθεί το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό- ο Λούλα αποσπά το 53% των προθέσεων ψήφου και ο πρόεδρος Μπολσονάρου το 32%. Αν αυτό το σενάριο πραγματοποιηθεί, ο επικεφαλής του Κόμματος Εργαζομένων (PT) θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις 2 Οκτωβρίου.

Η διοίκηση του Μπολσονάρου κατηγορείται σήμερα για τον πληθωρισμό 11,73% που πλήττει μισθούς και συντάξεις, για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, για τη συμμαχία με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στον κόσμο και για την προσπάθεια αποξένωσης της Βραζιλίας από τις ανεπτυγμένες και φιλελεύθερες χώρες. Αντιθέτως, ο Λούλα υπόσχεται προστασία του δάσους του Αμαζονίου και στήριξη των φτωχών, προβάλλοντας ένα πρόγραμμα που ανατρέπει τις υπερσυντηρητικές θέσεις του Μπολσονάρου. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπολσονάρου έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις διεθνώς λόγω του ότι έχει εκφραστεί θετικά για τη στρατιωτική δικτατορία (η οποία διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια στη Βραζιλία (1964-1985)), του ότι στηρίζει την επαναφορά της θανατικής ποινής, επιχειρηματολογεί υπέρ της μισθολογικής ανδρών και γυναικών, ενώ αντιτίθεται στον γάμο των ομοφυλοφίλων, στις αμβλώσεις και στην υποδοχή μεταναστών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ