Κοσμος

Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικά και ζητά απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη New START

Τι προβλέπει η συμφωνία για τις ατομικές βόμβες και τις πυρηνικές κεφαλές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο
Η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο © EPA/Maxim Shipenkov

Να συζητήσει με τις ΗΠΑ για τη συνθήκη New START που περιορίζει τα πυρηνικά εμφανίζεται διατεθειμένη η Ρωσία.

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών διαπραγματευτών για τη συνθήκη-ορόσημο περί ελέγχου στα πυρηνικά όπλα.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην πιθανότητα αναβίωσης των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της συνθήκης New START και εξετάζει το ενδεχόμενο συναντήσεων μιας κοινής επιτροπής εκπροσώπων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Οι επιθεωρήσεις έχουν σταματήσει από το 2020, αρχικά λόγω της πανδημίας της Covid-19 και στη συνέχεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Εξετάζεται το θέμα της επανέναρξής τους. Μελετώνται οι πιθανότητες μιας πρόσωπο με πρόσωπο συνεδρίασης της διμερούς συμβουλευτικής επιτροπής» πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Τι προβλέπει η συνθήκη New START για τα πυρηνικά Ρωσίας και ΗΠΑ

Η συνθήκη αυτή (Strategic Arms Reduction Treaty) θέτει όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι δύο πυρηνικές υπερδυνάμεις και περιγράφει τους όρους υπό τους οποίους γίνεται η επαλήθευση και η επιθεώρηση των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει την πιθανότητα μιας συνεδρίασης της επιτροπής, καθώς και την ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την παράταση της συνθήκης, μιας από τις ελάχιστες διπλωματικές συμφωνίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον που παραμένουν σε ισχύ αφότου οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις κατακρημνίστηκαν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να προσαρτήσει η Ρωσία το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια (περιοχές που αντιστοιχούν στο 15% της συνολικής ουκρανικής επικράτειας), ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε περίπτωση που η Ουκρανία επιτεθεί σε «ρωσικά» εδάφη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ