Κοσμος

Βαλερί Ζαλούζνι: Εξώφυλλο στο TIME o στρατηγός της ουκρανικής αντεπίθεσης

Ποιο είναι το πρόσωπο πίσω από τις νίκες που αποδιοργάνωσαν τον Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαλερί Ζαλούζνι: Ο «Σιδερένιος Στρατηγός» που έφερε την ανατροπή στο μέτωπο της Ουκρανίας έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME.
To εξώφυλλο του περιοδικού TIME, με τον στρατηγό πίσω από τις νίκες της Ουκρανίας, Βαλερί Ζαλούζνι © Twitter TIME

Βαλερί Ζαλούζνι: Ο «Σιδερένιος Στρατηγός» που έφερε την ανατροπή στο μέτωπο της Ουκρανίας έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME.

Εξώφυλλο και μακροσκελές άρθρο αφιερώνει το περιοδικό TIME στον άνθρωπο που ενορχήστρωσε της αντεπίθεση της Ουκρανίας στο μέτωπο του πολέμου. Ο λόγος για τον Βαλερί Ζαλούζνι, τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος φιλοξενείται στο εξώφυλλο του τεύχους που κυκλοφορεί στις 10 Οκτωβρίου.

Στο προσεχές του τεύχος, το TIMΕ παρουσιάζει τον αρχιτέκτονα της αντίστασης και των στρατιωτικών επιτυχιών της Ουκρανίας αποκαλύπτοντας ότι το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο πόσο καλά έχει μελετήσει τη σχολή πολέμου που υπηρετεί ο Ρώσος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο κραταιός στρατηγός του Πούτιν, Βαλέρι Γερασίμοφ, παρά τις πολλές διακυμάνσεις που περνούν οι σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο, όταν δεν επιτυγχάνουν οι στρατηγικές που έχουν χαραχθεί.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη Ιουλίου 2021. Ήταν μια προσωπική επιλογή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που ξάφνιασε ακόμα και τον ίδιο, όπως λέει στην πρώτη του συνέντευξη μετά την έναρξη του πολέμου.

Πριν αναλάβει την επιτελική θέση, ο Ζαλούζνι είχε περάσει πολλά χρόνια υπηρετώντας σε νευραλγικά πόστα, αναμορφώνοντας ουσιαστικά τον νέο ουκρανικό στρατό στην μετάβασή του από το σοβιετικό μοντέλο σε μια σύγχρονη δύναμη πυρός. Από το 2013 υπηρετούσε στο ανατολικό μέτωπο και ήταν ανάμεσα στους Ουκρανούς αξιωματικούς που επί χρόνια αντιμαχόταν τους Ρώσους στον σκιώδη πόλεμο της ανατολικής Ουκρανίας.

Το 2019, όταν ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος με σύνθημα την πάταξη της διαφθοράς, ο Ζαλούζνι ήταν εκείνος που ανέλαβε να κάνει μάθημα στον άβγαλτο στην πολιτική πρόεδρο, εξηγώντας του τι ακριβώς συνέβαινε στο πεδίο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων - φιλορώσων στην πυριτιδαποθήκη του Ντονμπάς.

Έπειτα από επτά μήνες πολέμου, οι ΗΠΑ βλέπουν στον Ζαλούζνι τον επιτελικό νου που κράτησε όρθιο τον ουκρανικό στρατό: «Ο Ζαλούζνι αναδείχθηκε το στρατιωτικό μυαλό που χρειαζόταν η χώρα του», είπε στο Time για το αφιέρωμά του, ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μίλι.

«Η ηγεσία της χώρας έδωσε τη δυνατότητα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να προσαρμοστούν γρήγορα και αναλάβουν πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης κατά των Ρώσων».

Μετά την ηρωική αντίσταση των πρώτων εβδομάδων που έδειξε στους Ρώσους ότι έπρεπε να αλλάξουν σχέδια, η πρώτη μεγάλη νίκη ήταν η ανατροπή του Σεπτεμβρίου και η ανακατάληψη 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τον ρωσικό έλεγχο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι Ουκρανοί παραπλάνησαν και τελικά έπιασαν στον ύπνο τους Ρώσους, καθώς έμοιαζαν να προετοιμάζονται για αντεπίθεση στα νότια της χώρας ενώ μεθοδικά και κάτω από τα ρωσικά ραντάρ ετοίμαζαν τη μεγάλη επίθεση στα βορειοανατολικά.

Οι επιτυχίες αυτές οδήγησαν τον Πούτιν στην απόφαση για επίσπευση των «δημοψηφισμάτων σε τέσσερις περιοχές - Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα - καθώς και για μερική επιστράτευση, ενώ άρχισε να εκτοξεύει απειλές για χρήση πυρηνικών.

Στα ουκρανικά κοινωνικά δίκτυα αποκαλούν τον Ζαλούζνι «Σιδερένιο Στρατηγό» και τον εξαίρουν για την ανθρώπινη στάση του απέναντι στις οικογένειες των Ουκρανών στρατιωτών που πέφτουν νεκροί στις μάχες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ