Κοσμος

Μήνυμα Ζελένσκι στους Ρώσους: Ο Πούτιν σας στέλνει στον θάνατο

Ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τους στρατιώτες της Μόσχας να παραδοθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στον θάνατο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας στα ρωσικά.
O Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες της Ρωσίας © APE/ Presidential Press Service Handout

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στον θάνατο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας μιλώντας στα ρωσικά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος σε Ρώσους πολίτες το βράδυ του Σαββάτου, είπε ότι ο πρόεδρός τους, Βλαντίμιρ Πούτιν, στέλνει εν γνώσει του «πολίτες στον θάνατο».

«Η ρωσική ηγεσία κατανοεί πολύ καλά ότι στέλνει τους πολίτες της στον θάνατο», τόνισε ο Ζελένσκι μιλώντας στα ρωσικά, καλώντας τις δυνάμεις της Μόσχας να παραδοθούν.

«Θα σας φερθούν με πολιτισμένο τρόπο… Κανείς δεν θα γνωρίζει τις συνθήκες της παράδοσής σας», είπε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νομοθετική τροποποίηση που προβλέπει ποινή κάθειρξης 10 ετών για όσους λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνεται στους Ρώσους πολίτες τις τελευταίες ημέρες. Ήδη από την Πέμπτη, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παράλληλα, τους κάλεσε, εφόσον αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας του, να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.

«55.000 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών (…) Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόν. Αγωνιστείτε. Φύγετε. Ειδάλλως παραδοθείτε (στον ουκρανικό στρατό)», δήλωσε στα ρωσικά ο Ουκρανός πρόεδρος στην αρχή της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του.

«Είστε ήδη συνεργοί σε όλα τα εγκλήματα (του ρωσικού στρατού), σε δολοφονίες και βασανιστήρια με θύματα Ουκρανούς. Γιατί σιωπάτε;» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει «έως και ένα εκατομμύριο άνδρες». Επισήμως, το Κρεμλίνο αναφέρθηκε σε μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων.

«Είναι ώρα επιλογής για εσάς. Για τους άνδρες στη Ρωσία, είναι η επιλογή να πεθάνουν ή να ζήσουν, να μείνουν ανάπηροι ή να κρατήσουν την υγεία τους. Για τις γυναίκες στη Ρωσία, η επιλογή είναι να χάσουν για πάντα τους συζύγους, τους γιους, τα εγγόνια τους ή να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αποτρέψουν τον θάνατό τους. Κατά του πολέμου, κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν)», κατέληξε ο Ζελένσκι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ