Κοσμος

Πρόστιμα - μαμούθ 1,8 δισ. δολαρίων σε κολοσσούς της Wall Street

Barclays, UBS και Goldman Sachs ανάμεσα τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wall Street: Απώλειες για τέταρτη διαδοχική ημέρα υπό το φόβο της ύφεσης
Wall Street © ΕPA Pool

Wall Street: Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές επέβαλλαν πρόστιμα ύψους 1,8 δισ. δολαρίων σε εταιρείες κολοσσούς λόγω συνομιλιών των υπαλλήλων.

Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,8 δισ. δολαρίων από τις αμερικανικές οικονομικές εποπτικές αρχές, αφού το προσωπικό συζητούσε συμφωνίες και συναλλαγές στις προσωπικές τους συσκευές και εφαρμογές.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναφέρει ότι η έρευνα αποκάλυψε δεκάδες συνομιλίες μεταξύ υπαλλήλων. Η Barclays, η UBS και η Goldman Sachs ήταν μεταξύ των 16 εταιρειών που κατονομάστηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η σαρωτική έρευνα του κλάδου αποτελεί υπόθεση ορόσημο για την SEC και την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Διαπραγμάτευσης (CFTC).

Την Τρίτη, η SEC ανακοίνωσε πρόστιμα συνολικού ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, ενώ η Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Χρηματιστηριακών Συναλλαγών δήλωσε ότι επέβαλε πρόστιμα ύψους 710 εκατ. δολαρίων.

«Η χρηματοοικονομική, σε τελική ανάλυση, εξαρτάται από την εμπιστοσύνη. Αποτυγχάνοντας να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την τήρηση αρχείων και βιβλίων και στοιχείων, οι συμμετέχοντες στην αγορά στους οποίους απαγγείλαμε σήμερα κατηγορίες απέτυχαν να διατηρήσουν αυτή την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler.

Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες επικοινωνούσαν συστηματικά για επαγγελματικά θέματα με συναδέλφους, πελάτες και άλλους τρίτους συμβούλους χρησιμοποιώντας εφαρμογές στις προσωπικές τους συσκευές, όπως μηνύματα κειμένου και WhatsApp, δήλωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Οι επιχειρήσεις δεν διατήρησαν τις περισσότερες από αυτές τις συνομιλίες, γεγονός που παραβίασε τους ομοσπονδιακούς κανόνες που απαιτούν από τους χρηματιστές-διαπραγματευτές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρούν τις επιχειρηματικές επικοινωνίες.

Η έρευνα συγκλόνισε τη Wall Street, με ορισμένους τραπεζίτες να χάνουν τη δουλειά τους. Έχει επίσης αναγκάσει τις εταιρείες να εισαγάγουν νέα σκληρά μέτρα για την πάταξη της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των εφαρμογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ