Κοσμος

Με καταγγελίες για βία ξεκίνησαν τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας

Μετά τις 27 Σεπτεμβρίου η καταμέτρηση - Ποιο είναι το σχέδιο του Πούτιν

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ξεκίνησαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές
Ξεκίνησαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές © EPA/ALESSANDRO GUERRA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί της Παρασκευής, στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα, τα «δημοψηφίσματα» ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

xartis

Ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, Σεργκέι Χαϊντάι, υποστήριξε σε μια ανάρτησή του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαναγκάζουν τους κατοίκους των υπό ρωσική κατοχή περιοχών να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα τους απαγορεύουν να απομακρυνθούν από την περιοχή μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, οι κατακτητές δημιουργούν ένοπλες ομάδες για να περιφέρονται στα σπίτια και να αναγκάζουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στο λεγόμενο "δημοψήφισμα"», είπε.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο δήμαρχος του Λουχάνσκ, σε οριμένες περιοχές, τους απειλούν ότι όσοι δεν λάβουν μέρος στα ψευδοδημοψήφισμα θα απολυθούν αυτόματα από τις εργασίες τους Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Ζαπορίζια, Ανατόλι Κούρτεφ, δήλωσε σήμερα ότι «η προετοιμασία και η διεξαγωγή του λεγόμενου «δημοψηφίσματος»… εντατικοποιήθηκε».

«Υπόσχονται στους κατοίκους της περιοχής χρηματικές ανταμοιβές και οικιακές συσκευές προκειμένουν να τους δώσουν δεδομένα για διαβατήρια για να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα δημοψηφίσματα στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ρωτούν: «Είστε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, του σχηματισμού ενός ανεξάρτητου κράτους από την περιοχή και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία ως υπήκοος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;»

Οι ψήφοι, σύμφωνα με τον Guardian, θα συγκεντρώνονταν από επιλεγμένα άτομα των ρωσικών αρχών, τα οποία θα πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα για τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά την τελευταία ημέρα, την Τρίτη.

 Ξεκίνησαν σήμερα τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές
© EPA/STRINGER

Ξεκίνησαν τα «δημοψηφίσματα» - Το σχέδιο Πούτιν και η κατάσταση στη Ρωσία

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του Πούτιν είναι να γίνουν «δημοψηφίσματα» στις τέσσερις κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας και αμέσως μετά, αυτές να ενσωματωθούν στη Ρωσία, ώστε κάθε επιθετική προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους να αναγορεύεται σε απειλή για την κρατική υπόσταση της Ρωσίας, που θα δικαιολογεί την προσφυγή της Μόσχας ακόμα και σε στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Το επιβεβαίωσε ο Μεντβέντεφ χτες, ΕΔΩ.

Κατά τα λοιπά, το προχτεσινό διάταγμα Πούτιν προβλέπει μέχρι ένα εκατομμύριο επίστρατους, αλλά ίσως αποδειχθεί δύσκολο να συγκεντρωθούν έστω και τριακόσιες χιλιάδες.

Ενώ τα πρώτα φύλλα πορείας έχουν ήδη επιδοθεί, χιλιάδες άντρες, που φοβούνται ότι θα υποχρεωθούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, φεύγουν άρον άρον από τη Ρωσία. Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα (και πανάκριβα), ουρές αυτοκινήτων έχουν σχηματιστεί στα σύνορα με Φινλανδία και Γεωργία, δεκάδες διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε μεγάλες πόλεις και επιθέσεις με μολότοφ σε κέντρα στρατολογίας.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προσφέρει άσυλο στους Ρώσους ανυπότακτους.

Τα ξένα μέσα αναφέρουν πως η Ρωσία αναγκάζει όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, να ενταχθούν στην πολεμική προσπάθεια, παραδίδοντάς τους φύλλα πορείας ενώ βρίσκονταν στα αστυνομικά τμήματα.

Υπολογίζεται ότι 1.400 άτομα συνελήφθησαν, καθώς ξέσπασαν ταραχές σε όλη τη χώρα λόγω της διαταγής επιστράτευσης του Πούτιν.

Ρωσία - Ουκρανία: Επίθεση Μακρόν για τον εκβιασμό Πούτιν

Την επιθετική στάση της Ρωσίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχολίασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την μερική επιστράτευση του Ρώσου Προέδρου ως «εκβιασμό». «Η Ρωσία αποφάσισε να κάνει ένα επιπλέον βήμα στην κλιμάκωση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ καυτηρίασε την επιθυμία που εξέφρασε ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί «όλα τα όπλα» - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών - στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Προφανώς, πρόκειται για εκβιασμό και προφανώς έχει αυτά τα όπλα και ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει. Αλλά είναι επίσης ένα μέσο πίεσης», εξήγησε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «υπάρχει μια (ουκρανική) αντεπίθεση από το νότο και το βορρά που έχει αποσταθεροποιήσει το ρωσικό μέτωπο, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο». Καλά διαβασμένος για την τρέχουσα κατάσταση στη Ρωσία, «προφανώς, η ρωσική οικονομική κατάσταση είναι προφανώς πιο περίπλοκη από ό,τι έχει ειπωθεί, το ρούβλι είναι εύθραυστο, οι αλυσίδες αξίας καταρρέουν καθώς οι εταιρείες εγκαταλείπουν την επικράτεια και οι εταίροι δεν βοηθούν όσο αναμενόταν» συνέχισε ο Εμανουέλ Μακρόν, αθροίζοντας στις συνέπειες του ρωσικού «εκβιασμού» και τη διπλωματική απομόνωση της Μόσχας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ