Κοσμος

Ο Κάρολος κάθισε για πρώτη φορά στη θέση της Ελισάβετ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (εικόνες & βίντεο)

Το μεγαλοπρεπές τελετουργικό

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Κάρολος για πρώτη φορά πήρε στη θέση της μητέρα του, βασίλισσας Ελισάβετ, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Γουίνδσορ. Το τελετουργικό του ενταφιασμού.

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή η βασίλισσα Ελισάβετ αναπαύεται στην τελευταία της κατοικία, μαζί με τον σύζυγό της Φίλιππο, στο κάστρο του Γουίνδσορ. Η ταφή έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρουσία μόνο μελών της βασιλικής οικογένειας.

Προτού το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας - το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο - και τοποθετήθηκαν στον βωμό.

Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

Ο βασιλιάς Κάρολος παίρνει τη θέση της Ελισάβετ μέσα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Όπως μεταδίδει η βρετανική Sun, μια στιγμή που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της μεγαλοπρεπούς τελετής ήταν όταν ο Κάρολος πήρε τη θέση της βασίλισσας Ελισάβετ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο Γουίνδσορ, καθώς το φέρετρο βυθιζόταν στην κρύπτη.

Ο Κάρολος λοιπόν κάθισε στη θέση που η βασίλισσα Ελισάβετ αποκαλούσε δική της για 70 χρόνια, στη δεύτερη σειρά όπως και εκείνη, κρατώντας την μπροστινή πρώτη θέση κενή.

Σημειώνεται ότι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου αποτελούσε χώρο προσευχής για τη βασίλισσα όταν έμενε στον πύργο του Γουίνδσορ.

O βασιλιάς Κάρολος κάθισε για πρώτη φορά στη θέση της μητέρας του, στη δεύτερη σειρά όπως και εκείνη © Getty Images/ Jonathan Brady - WPA Pool
Στο κάστρο Γουίνδσορ το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ © Zuhal Demirci/Anadolu Agency via Getty Images

Περίπου 250.000 άνθρωποι προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ

Περί τους 250.000 άνθρωποι προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ στο Γουέστμινστερ Χολ στο Λονδίνο, όπου είχε εκτεθεί η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μισέλ Ντόνελαν.

«Βρισκόμαστε περίπου στους 250.000. Επεξεργαζόμαστε αυτούς τους τελικούς αριθμούς», είπε η Ντόνελαν στον σταθμό Times radio.

Τα πλήρη στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα εν ευθέτω χρόνω, πρόσθεσε η ίδια.

Πάντως, οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 750.000 με 1 εκατομμύριο άτομα. Βέβαια, λόγω της πολύωρης αναμονής (που έφτανε τουλάχιστον τις 12 ώρες), η εκτίμηση αυτή φαίνεται πως περιορίστηκε αρκετά.

Σύμφωνα με την Telegraph, αν οι 250.000 είναι ο τελικός αριθμός, τότε λιγότεροι άνθρωποι συμμετείχαν στο λαϊκό προσκύνημα για την Ελισάβετ σε σχέση με τον πατέρα της Γεώργιο, τον οποίο είχαν τιμήσει 300.000 άτομα.

Πολίτες όλων των ηλικιών από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στην βασίλισσα έχοντας περιμένει για πολλές ώρες σε μια τεράστια ουρά στους δρόμους του Λονδίνου για πάνω από τέσσερις μέρες.

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία πέθανε στα 96 της χρόνια έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, ήταν η πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από εκείνη του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Περίπου 321.360 άνθρωποι είχαν προσκυνήσει τότε το φέρετρό του στο Γουέστμινστερ Χολ, σύμφωνα με στοιχεία της Βουλής των Κοινοτήτων.