Κοσμος

Ποιοι θα βρεθούν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ - Συνεχίζεται το λαϊκό προσκύνημα

Έντονες διαμαρτυρίες κατά της μοναρχίας

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τη Δευτέρα η κηδεία - Το λαϊκό προσκύνημα και οι ουρές για το αντίο στην 96χρονη μονάρχη

Το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ συνεχίζεται σήμερα. Εκατοντάδες είναι οι πολίτες που αναμένουν στην ουρά για να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ, λίγες ώρες πριν την κηδεία της, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ιδιαίτερα δημοφιλούς έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο, προκάλεσε μεγάλη θλίψη στη Βρετανία. Η ουρά αναμονής προκειμένου οι πολίτες να προσκυνήσουν το φέρετρό της εκτεινόταν σε πολλά χιλιόμετρα κατά μήκος του Τάμεση χθες Παρασκευή, με τη βρετανική κυβέρνηση να εκτιμά ότι οι πολίτες θα χρειαστεί να περιμένουν περισσότερες από 22 ώρες. Το κοινό μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα ως τις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Το βράδυ της Παρασκευής (16/9) έγινε η «αγρύπνια των πριγκίπων»: τα τέσσερα παιδιά της Ελισάβετ -- ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, η Άννα, ο Άντριου και ο Έντουαρντ-- πήραν θέσεις γύρω από το φέρετρό της, όπως είχαν κάνει και στο Εδιμβούργο. Φορώντας στρατιωτικές στολές και με το κεφάλι κατεβασμένο παρέμειναν εκεί για ένα τέταρτο, περιστοιχισμένοι από το πλήθος που περίμενε για να προσκυνήσει το φέρετρο της Ελισάβετ Β’, που είναι τοποθετημένο στην παλαιότερη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου. Για την περίσταση επετράπη στον Άντριου, ο οποίος έχει στερηθεί τους περισσότερους στρατιωτικούς του τίτλους έπειτα από ένα σεξουαλικό σκάνδαλο, να φορέσει τη στρατιωτική του στολή. Τα οκτώ εγγόνια της βασίλισσας – ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Χάρι -- αναμένεται να πάνε σήμερα να προσκυνήσουν το φέρετρό της.

Εχθές, ανάμεσα στο πλήθος που περίμενε για να αποτίσει φόρο τιμής στην Ελισάβετ ήταν και ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ. «Είμαστε όλοι εδώ για να ευχαριστήσουμε την Αυτής Μεγαλειότητα που ήταν τόσο ευγενική, προσεκτική, παρηγορητική στη διάρκεια των ετών», δήλωσε κατά την έξοδό του από το Ουέστμινστερ Χολ.

Σήμερα πρόκειται να πάνε να αποτίσουν φόρο τιμής στην Ελισάβετ οι εκπρόσωποι των 14 βασιλείων της Κοινοπολιτείας.

Ουρές στη Βρετανία για το λαϊκό προσκύνημα στη βασίλισσα Ελισάβετ © EPA

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όσα έχουν γίνει γνωστά για την κηδεία της

Τη Δευτέρα το πρωί το φέρετρο της Ελισάβετ Β’ θα μεταφερθεί στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για την πρώτη κρατική κηδεία που πραγματοποιείται στη Βρετανία μετά από αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965.

Περίπου 2.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο, εστεμμένοι, αλλά και ανώνυμοι που έχουν τιμηθεί, θα παραστούν στην τελετή. Θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός που έχει αναλάβει να περιφρουρήσει η αστυνομία του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε. Ακόμη μεγαλύτερο και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, που ανέλαβε τον θώκο πριν περίπου 10 ημέρες, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, ανάμεσά τους ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαελ Μάρτιν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Επίσης θα συνομιλήσει με τους ομολόγους της της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι και της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν.

Αύριο Κυριακή το απόγευμα ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ θα δεχθεί τους επικεφαλής των κρατών στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. Ο βασιλιάς ολοκλήρωσε χθες στην Ουαλία την περιοδεία του στις τέσσερις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο: την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία.

Η Ελισάβετ Β’ θα ταφεί τη Δευτέρα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον πύργο του Ουίνδσορ, στο δυτικό Λονδίνο, δίπλα στον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο Στ’ και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι διαμαρτυρίες κατά της μοναρχίας συνεχίζονται 

«Όχι ο βασιλιάς μου», «Κατάργηση της μοναρχίας»: τη Δευτέρα μια διαδηλώτρια κατά της μοναρχίας εμφανίστηκε μπροστά από το Ουέστμινστερ κατά την πρώτη επίσκεψη του Καρόλου εκεί, αφού έγινε βασιλιάς της Βρετανίας. Γρήγορα την απομάκρυνε η αστυνομία.

«Το κοινοβούλιο δέχεται τον Κάρολο Ουίνδσορ ως νέο ηγέτη της χώρας αυτής, χωρίς ο λαός της να έχει λόγο», δήλωσε η διαδηλώτρια μιλώντας στο AFP. Ήδη την Κυριακή, πριν την άφιξη του φερέτρου της Ελισάβετ Β’ στο Εδιμβούργο, η αστυνομία της Σκωτίας συνέλαβε, υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους, μια γυναίκα η οποία κρατούσε πανό που έγραφε «Κατάργηση της μοναρχίας», με την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης. Οι φωνές όσων είναι αντίθετοι στη μοναρχία είναι εξαιρετικά σπάνιες στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πένθος μετά τον θάνατο της 96χρονης Ελισάβετ την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το 44% των Βρετανών δήλωσε ότι έκλαψε για τον θάνατο της βασίλισσας. Εξάλλου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σχηματίσει ουρά χιλιομέτρων αναμένοντας να προσκυνήσουν το φέρετρό της, πριν την κηδεία της τη Δευτέρα.

Ακόμη και το κίνημα Republic, που μάχεται για την κατάργηση της μοναρχίας, εξέφρασε «τη θλίψη του» για τον θάνατο της Ελισάβετ σε σύντομο συλλυπητήριο μήνυμά του. Η στάση τους όμως άλλαξε δύο ημέρες αργότερα, όταν ο Κάρολος κηρύχθηκε επισήμως βασιλιάς της Βρετανίας. Η άνοδός του στον θρόνο αποτελεί «προσβολή για τη δημοκρατία», έκρινε το κίνημα. «Η Μεγάλη Βρετανία έχει αλλάξει βαθιά από το 1952», όταν η Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο. «Σε αυτή τη σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία, ο επικεφαλής του κράτους μας δεν μπορεί απλώς να αναλαμβάνει τον ρόλο χωρίς συζήτηση ή χωρίς τίθεται εν αμφιβόλω η νομιμότητά του», τόνισε το Republic. Στην πρώτη σελίδα του ιστότοπού του υπάρχει ένα πορτρέτο του Καρόλου Γ’ με το hasgtag #notmyking (όχι ο βασιλιάς μου).

Αντίστοιχα μηνύματα αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η ταχύτητα της ανόδου (του Καρόλου στον θρόνο) είχε στόχο να αποφευχθούν οι συζητήσεις και οι διαφωνίες σχετικά με την κληρονομική μοναρχία», επέκρινε στο Twitter ο Κέβιν Μαγκουάιρ αρθρογράφος της Daily Mirror. «Είναι πιο εύκολο να επικρίνεις τον Κάρολο» απ’ ό,τι την Ελισάβετ, σχολίασε ο Γράχαμ Σμιθ διευθυντής του Republic. «Δεν χαίρει της ίδιας στήριξης με τη βασίλισσα (…) δεν τον προστατεύει η ίδια αύρα», εκτίμησε. «Οι άνθρωποι, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν για το θέμα της μοναρχίας».

Ο διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ, Κάρολος, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία μονάρχης στον βρετανικό θρόνο

Ο Κάρολος, που διαδέχθηκε τη μητέρα του σε ηλικία 73 ετών, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία μονάρχη που ανέρχεται στον θρόνο στη βρετανική ιστορία, είναι λιγότερο δημοφιλής από την Ελισάβετ Β’, που ήταν ευρέως αγαπητή. Οι οπαδοί της κατάργησης της μοναρχίας ελπίζουν εδώ και χρόνια ότι η αλλαγή βασιλιά θα τους ανοίξει την πόρτα. Η δημοτικότητα του Καρόλου Γ’ αυξήθηκε μετά την άνοδό του στον θρόνο, βάσει δημοσκόπησης του YouGov που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Τρεις στους πέντε πιστεύουν ότι θα είναι καλός βασιλιάς, ενώ το 94% αποτίμησε θετικά την πρώτη του ομιλία ως μονάρχη.

Ο Ρόμπερτ Χέιζελ, συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με την κατάργηση της μοναρχίας στη Βρετανία. «Τη σύγχρονη εποχή υπάρχει πολύ περιορισμένη στήριξη στη Βρετανία για την κατάργηση της μοναρχίας. Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν εκπληκτικά σταθερές τα τελευταία 30 με 40 χρόνια». Τον Ιούνιο το 62% των Βρετανών πίστευε ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει μοναρχία, με μόνο το 22% να εκτιμά ότι ο ηγέτης του κράτους πρέπει να εκλέγεται. Ωστόσο οι νέοι τάσσονται περισσότερο υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας σε σχέση με τους μεγαλύτερους. «Ως βασιλιάς ο Κάρολος δεν έχει κάνει ατοπήματα, κάτι που συνέβαινε μέχρι τώρα, και εκτιμώ ότι η μοναρχία θα χαίρει το ίδιο επίπεδο στήριξης όπως και επί βασιλείας της Ελισάβετ, αν όχι περισσότερο», επεσήμανε ο Χέιζελ.

Η Τζούλι Μπίσοπ, μια 62χρονη Βρετανίδα, συνόψισε αυτό που φαίνεται να πιστεύει η πλειονότητα των συμπατριωτών της: «Είναι πολύ δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάτι άλλο μετά από τόσους αιώνες».

Δείτε LIVE εικόνα από το λαϊκό προσκύνημα για τη βασίλισσα Ελισάβετ

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ