Κοσμος

Ο δικτάτορας Λουκασένκο παίρνει τη σκυτάλη από Gazprom και Τσαβούσογλου - Το ειρωνικό βίντεο για την Ευρώπη

Κόβει ξύλα για να «μην πεθάνουν οι Ευρωπαίοι από το κρύο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Λουκασένκο, δικτάτορας της Λευκορωσίας, ειρωνεύεται την Ευρώπη για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Το βίντεο που κόβει ξύλα.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, δικτάτορας στη Λευκορωσία και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, εμφανίζεται σε ένα βίντεο γεμάτο ειρωνείες για την Ευρώπη, που δοκιμάζεται από τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας εν όψει του χειμώνα.

Ο Λουκασένκο βρίσκεται σε δάσος και κόβει ξύλα, ισχυριζόμενος ότι το κάνει για τους Ευρωπαίους, προκειμένου να μην πεθάνουν από το κρύο φέτος το χειμώνα.

Το ειρωνικό βίντεο του δικτάτορα της Λευκορωσίας μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η Gazprom επιχείρησε να τρομάξει την Ευρώπη με ένα βίντεο για το φυσικό αέριο. Σε αυτό εμφανίζεται ένας υπάλληλός της να κλείνει τη στρόφιγγα του Nord Stream 1, αφήνοντας την Ευρώπη να παγώσει από το κρύο.

Το βίντεο με τον Λουκασένκο να κόβει ξύλα για την Ευρώπη

Στο βίντεο ο Λουκασένκο κρατά τσεκούρι και βρίσκεται μπροστά σε σωρό από κομμένα ξύλα. «Δεν θα τους αφήσουμε να πεθάνουν από το κρύο στην Ευρώπη. Θα βοηθήσουμε τους αδελφούς μας. Ίσως να μας βοηθήσουν κι αυτοί κάποια μέρα» ακούγεται να λέει και στη συνέχεια σχίζει ένα μεγάλο κούτσουρο με το τσεκούρι του.

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Λευκορωσία τόσο για την ενορχηστρωμένη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με την Πολωνία το 2021 όσο και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τη δύσκολη αυτήν τη στιγμή. Έλατα ή σημύδες, το σημαντικό είναι να ζεσταθούν» συνεχίζει ο Λουκασένκο.

Σημειώνεται ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ξεκίνησε από τρεις περιοχές: Την Κριμαία (νότια), το Ντονμπάς (Ανατολικά) και τη γειτονική Λευκορωσία (βόρεια). Τα ρωσικά στρατεύματα που μπήκαν από τον βορρά, κατευθύνθηκαν στο Κίεβο, προκειμένου να συμμετάσχουν στη μεγάλη επίθεση για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, η αποτελεσματική αντίσταση και ο ηρωισμός των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης οδήγησε στη ματαίωση του σχεδίου αυτού στην πρώτη φάση του πολέμου.

Πριν από το βίντεο του Λουκασένκο είχαν γίνει ειρωνικές δηλώσεις για την Ευρώπη και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Θα κρυώσουν, ο Θεός να τους βοηθήσει».