Κοσμος

Oι εγκυμονούντες άνδρες: H αφίσα της Υπηρεσίας Προγραμματισμού στη Γαλλία που προκαλεί αντιδράσεις

«Εμείς στον Οικογενειακό Προγραμματισμό ξέρουμε ότι οι άνδρες μπορούν επίσης να μείνουν έγκυοι»

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Oι εγκυμονούντες άνδρες: H αφίσα της Υπηρεσίας Προγραμματισμού στη Γαλλία που προκαλεί αντιδράσεις

Η αφίσα της υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού στη Γαλλία που απεικονίζει εγκυμονούντες άνδρες, οι δηλώσεις της φεμινίστριας Dora Moutot στο Le Point και οι αντιδράσεις που προκάλεσε.

Μια αφίσα του Οικογενειακού Προγραμματισμού στη Γαλλία δείχνει έναν τρανς άνδρα να εγκυμονεί. Πάνω από την εικόνα γράφει: «Εμείς στον Οικογενειακό Προγραμματισμό ξέρουμε ότι οι άνδρες μπορούν επίσης να μείνουν έγκυοι.» Όπως αναμενόταν, αυτή ιδέα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μερικοί τη χαιρέτισαν ως συμπεριληπτική και προοδευτική· άλλοι ανησυχούν σοβαρά για το πού θα φτάσει η ιδεολογία woke η οποία δεν αναγνωρίζει τα βιολογικά φύλα.

Η αφίσα ίσως εκφράζει το πόσο έχει προχωρήσει ο τρανς ακτιβισμός: αν και ο πλήρης διαχωρισμός βιολογικού και κοινωνικού φύλου είναι βεβαίως μια ολόκληρη θεωρία η οποία διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια εδώ και δεκαετίες, η εχθροπάθεια εναντίον όσων δεν την ενστερνίζονται έχει πάρει προσφάτως τεράστιες διαστάσεις. Η αφίσα του Οικογενειακού Προγραμματισμού είναι μια ένδειξη αυτών των διαστάσεων.

Στη Γαλλία, μπορείς να δηλώσεις «άνδρας» αν αισθάνεσαι άνδρας και «γυναίκα» αν αισθάνεσαι γυναίκα: τα γεννητικά όργανα δεν λαμβάνονται υπόψη - η διοίκηση υπερφαλαγγίζει τη βιολογία. Δηλαδή, η αφίσα δείχνει όντως έναν έγκυο άνδρα; Όχι ακριβώς: πρόκειται για μια γυναίκα που έχει γυναικεία όργανα αλλά που αποφάσισε να εξελιχθεί σε άνδρα με ορμονική θεραπεία.

Η αφίσα της υπηρεσίας Οικογενειακού Προγραμματισμού στη Γαλλία που απεικονίζει εγκυμονούντες άνδρες, οι δηλώσεις της φεμινίστριας Dora Moutot στο Le Point και οι αντιδράσεις που προκάλεσε.

Όλα τούτα μπορούν να θεωρηθούν μια παραμόρφωση του φεμινισμού και μοιάζει οι λέξεις να χάνουν τη σημασία τους μαζί με τα ίδια τα βιολογικά δεδομένα: ο στόχος των τρανσακτιβιστών είναι, όπως γράφει στο τελευταίο του τεύχος το γαλλικό περιοδικό Le Point, να αποφασίζουμε για το φύλο μας στα ύστερα παιδικά ή εφηβικά χρόνια —το φύλο κατά τη γέννησή μας να παραμένει σε εκκρεμότητα. Η φεμινίστρια Dora Moutot, σε συνέντευξή της στο Le Point, επισημαίνει τις συνέπειες μιας τέτοιας πρόσληψης της πραγματικότητας: «Αν αφαιρέσουμε από τις γυναίκες το κοινό στοιχείο των γεννητικών οργάνων, μένουν τα ψηλά τακούνια και τα μακριά μαλλιά. Μιλάμε για επιστροφή στη δεκαετία του 1950. Οι άνδρες που θέλουν να γίνουν γυναίκες μιμούνται παλιομοδίτικα γυναικεία πρότυπα.»

Η σύγχυση βιολογικού και κοινωνικού φύλου δημιουργεί περιττές ανατροπές και στον αθλητισμό. Μερικοί άνδρες εξελίσσονται σε γυναίκες με ορμονική θεραπεία και μεταπηδούν στις γυναικείες αθλητικές ομάδες. Κι όμως, οι άνδρες έχουν διαφορετική μορφολογία από τις γυναίκες και η συγχώνευσή τους στα σπορ δεν είναι δίκαιη. Το να απονέμονται, π.χ. βραβεία Όσκαρ χωρίς διάκριση φύλου είναι αποδεκτό· το να τρέχουν όμως στον στίβο μαζί άνδρες και γυναίκες είναι απαράδεκτο. Επίσης, στις φυλακές, μπαίνουν παράλογα διλήμματα: πού θα τοποθετηθούν οι άνδρες που «αισθάνονται» γυναίκες και οι γυναίκες που «αισθάνονται» άνδρες; Στις αμερικανικές φυλακές μερικοί άνδρες που έγιναν γυναίκες είχαν προλάβει να σκοτώσουν γυναίκες.

Η υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού διαμαρτύρεται ότι δέχεται επιθέσεις από την «άκρα δεξιά». Πας μη τρανσακτιβιστής ακροδεξιός! Επιπλέον, οι θιασώτες της woke culture έχουν επινοήσει έναν καινούργιο όρο, τις «Terf» (Trans Exclusionary Radical Feminism) με τον οποίον καταγγέλλουν τις φεμινίστριες που δεν περιλαμβάνουν στον αγώνα τους τους τρανς: η J. K. Rowling, που τόλμησε να πει ότι γυναίκες είναι τα όντα που έχουν έμμηνο ρύση θεωρείται Terf. Terf θεωρείται και η φεμινίστρια που έδωσε συνέντευξη στο Le Point: «Οι περισσότεροι άνθρωποι,» λέει, «φοβούνται μήπως τους χαρακτηρίσουν τρανσφοβικούς. Και γι’ αυτό σπεύδουν να κάνουν επίδειξη προοδευτισμού αποφεύγοντας οποιαδήποτε κριτική στον τρανσακτιβισμό. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην απόρριψη του τρανσακτιβισμού και στο μίσος ή στις διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων.»

Ο τρανσακτιβισμός είναι πολύ ισχυρός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο TikTok. Δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να μεταμορφωθούμε από άνδρα σε γυναίκα ή από γυναίκα σε άνδρα μόνο και μόνο επειδή το επιλέξαμε. Αυτή η ελευθερία επιλογής αρέσει πολύ διότι αποκρύπτεται το πόσο δύσκολη, δαπανηρή και οδυνηρή είναι η αλλαγή φύλου. Για να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο, διαδίδεται η ιδέα ότι μπορεί κανείς να είναι γυναίκα με πέος ή άνδρας με κόλπο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ