Κοσμος

Στη δημοσιότητα διάλογοι του Μακρόν με Ζελένσκι και Πούτιν πριν την εισβολή (video)

Η στιγμή που ο Ουκρανός πρόεδρος ενημερώνει τον Γάλλο ομόλογό του για τον πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
makron
Εμάνουελ Μακρόν/ ©INTIMENEWS/Δελτίο τύπου / POOL

Στη δημοσιότητα οι διάλογοι Μακρόν-Πούτιν και Μακρόν-Ζελένσκι λίγο πριν και λίγο μετά τη ρωσική εισβολή - Δείτε τα ντοκουμέντα.

Viral έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης «Un Président, l'europe et la guerre» όπου απεικονίζονται οι προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν να αποτρέψει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μάλιστα, σε ένα από τα αποσπάσματα ο Ζελένσκι ενημερώνει τον Μακρόν για τη ρωσική εισβολή. «Υπάρχουν στρατιώτες παντού, στην Οδησσό, στο Κίεβο, μπαίνουν από τη Λευκορωσία, δεν έχει καμία σχέση με το 2014» λέει ο Ζελένσκι, με τον Μακρόν να του λέει «δηλαδή, είναι ολοκληρωτικός πόλεμος» και τον Ουκρανό ηγέτη να απαντά καταφατικά.

«Πιστεύω, Εμανουέλ, ότι είναι σημαντικό να συζητήσεις με τον Πούτιν και είναι σημαντικό να διαμορφωθεί μια συμμαχία κατά του πολέμου. Είμαστε σίγουροι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Μπάιντεν μπορούν να συμμαχήσουν, να του τηλεφωνήσουν και να του πουν (σ.σ. στον Πούτιν) "σταμάτα". Και αυτός θα σταματήσει. Θα σας ακούσει», καταλήγει ο Ζελένσκι.

Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι απευθυνόμενος στον Μακρόν, του ζήτησε να μιλήσει με τον Πούτιν και να ξεκινήσει να στήνει μια συμμαχία κατά του πολέμου με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Τζο Μπάιντεν.

Δείτε το απόσπασμα:

Μακρόν και Πούτιν είχαν μιλήσει πριν την εισβολή

Αποσπάσματα που κυκλοφόρησαν δείχνουν και μέρος της δίωρης συνομιλίας (μία ώρα και 45' για την ακρίβεια) που είχε ο Μακρόν με τον Πούτιν στις 20 Φεβρουαρίου, παραμονές της εισβολής στην Ουκρανία. Σε αυτά τα πλάνα φαίνεται η έκπληξη του Μακρόν με τα όσα λέει ο Ρώσος ομόλογός του.

«Δεν ξέρω από πού αντλούν το δικαίωμα οι νομικοί σου σύμβουλοι να λένε ότι σε μια κυρίαρχη χώρα τις προτάσεις νόμου κάνουν αυτονομιστικές ομάδες κι όχι οι δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές», λέει ο Μακρόν.

«Η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένη» απαντά ο Πούτιν, αλλάζοντας τόνο στη φωνή του. «Κατέλαβαν την εξουσία με αιματηρό πραξικόπημα. Υπήρξαν άνθρωποι που κάηκαν ζωντανοί, ένα λουτρό αίματος. Κι ο Ζελένσκι είναι ένας από τους υπεύθυνους» προσθέτει, αναφερόμενος αναμφίβολα στην πυρπόληση κτιρίου στην Οδησσό, όπου βρήκαν τον θάνατο 42 φιλορώσοι αυτονομιστές το 2014. «Οι προτάσεις υπάρχουν, οι αυτονομιστές -όπως εσύ τους αποκαλείς- τις έχουν παραδώσει στους Ουκρανούς, αλλά δεν έχουν λάβει καμία απάντηση» συνεχίζει.

Στη συνέχεια καταλήγει ο Πούτιν:

«Μόλις κλείσουμε το τηλέφωνο, θα μελετήσω [τις γαλλικές προτάσεις για συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών]. Αλλά από την αρχή ήταν απαραίτητο να ασκηθεί πίεση στους Ουκρανούς, μόνο που κανείς δεν ήθελε να το κάνει αυτό».

-«Αλλά αν κάνω ό,τι μπορώ για να τους πιέσω, το ξέρεις (…). Χρειάζεται όμως να με βοηθήσεις λίγο. Πραγματικά τηλεφώνησα χθες στον Ζελένσκι, απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία. Θα του το ξαναπώ, ηρεμήστε όλοι, ηρεμήστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ηρεμήσουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις (…) Μην υποκύπτεις σε προκλήσεις» λέει ο Μακρόν.

-«Ευχαριστώ, Εμανουέλ! Πάντα διασκεδάζω πολύ να μιλάω μαζί σου, γιατί έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης (…). Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, ήθελα να πάω να παίξω χόκεϊ επί πάγου. Από εκεί σου μιλάω, από το γυμναστήριο», λέει ο Πούτιν πριν κλείσει το τηλέφωνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ