- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ευρώπη: Έρχεται εβδομάδα αποφάσεων για επιτόκια και την ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας.
Γεμάτη εξελίξεις θα είναι η εβδομάδα που έρχεται σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
Σαρλ Μισέλ στη βελγική «LeSoir"»: «Υπάρχει η αίσθηση ότι η ΕΕ έχει χάσει χρόνο και αυτό είναι ατυχές».
Η εβδομάδα θα κλείσει με τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ομιλία του το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Τρεις μέρες πριν, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για να καθορισθεί ο δημοσιονομικός χώρος και συνεπώς το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει αισιοδοξία ότι συνεχίσθηκε και το δεύτερο τρίμηνο η θετική τροχιά της ανάπτυξης μετά τη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο κατά 7% σε ετήσια και 2,3% σε τριμηνιαία βάση.
Σε ένα περιβάλλον διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία τροφοδοτεί σταθερά τον πληθωρισμό, η στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων έχει ξεχωριστή σημασία, όπως βέβαια και τα μέτρα που έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση για την προστασία από την έκρηξη των τιμών της ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε επιδότηση συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο, η οποία καλύπτει το 94% των αυξήσεων στα οικιακά τιμολόγια και το 89% και 90% για τα επαγγελματικά και αγροτικά τιμολόγια, αντίστοιχα.
Εκτός από τον πληθωρισμό, πίεση στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους αισθάνονται τα νοικοκυριά που έχουν πάρει δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, τα επιτόκια προβλέπεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ δεν αποκλείεται μία ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας.
Επιτόκια και ενεργειακή κρίση
Η πίεση στους κόλπους της για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων ενισχύθηκε μετά τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο. Μετά τις μειώσεις στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες για να υποχωρήσει από τις αρχές του 2023 και για τον λόγο δημιουργείται μία τάση για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα, είναι πιθανό η ανοδική τροχιά των επιτοκίων να κορυφωθεί σε επίπεδο υψηλότερο από το 1,5% έως 2% που αναμενόταν έως πρόσφατα.
Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία έκανε τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αμυνθεί σθεναρά, καθώς οι τιμές του στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα 14 φορές υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο προηγούμενων ετών. Παράλληλα, συμπαρέσυραν τις χονδρικές τιμές του ρεύματος σε υπερβολικά ύψη, λόγω του τρόπου που λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία που έβλεπαν επιφυλακτικά τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την αρχή της κρίσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, ανέκρουσαν πρύμνα και υποστηρίζουν τα μέτρα αυτά. Η πρώτη συζήτηση για τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνει στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για τις άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας στην ΕΕ. Η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και η φορολόγηση των υπερκερδών, στην οποία έχει προχωρήσει ήδη η Ελλάδα, πρέπει να θεωρείται βέβαιη, όπως και η επιβολή κάποιας μορφής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα ξεφύγει από τον Μαδούρο για να παραλάβει το βραβείο;
«ΗΠΑ και Ευρώπη να εγγυηθούν την ασφάλεια»
Διορία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου
Η οικογένεια του άνδρα τη «συγχώρεσε»
Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει σε συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα
Τι εξετάζουν οι Αρχές
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.