Πολωνία: Ζητά 1,3 τρισ. ευρώ αποζημιώσεις από τη Γερμανία
To 1953 η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση είχε παραιτηθεί από όλες τις διεκδικήσεις
Πολεμικές αποζημιώσεις ζητεί η Πολωνία.
Στο 1,32 τρισ. δολάρια εκτιμά η Πολωνία το κόστος του πολέμου και της γερμανικής κατοχής, με τον επικεφαλής του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος να δηλώνει ότι η Βαρσοβία θα καταθέσει επίσημο αίτημα για καταβολή αποζημιώσεων.
Το ζήτημα έχει κλείσει προ πολλού στο Βερολίνο, με την κυβέρνηση να αναφέρει ότι όλες οι διεκδικήσεις από την εποχή του πολέμου έχουν ρυθμιστεί. Το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης και ο επικεφαλής του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αρνείται να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. «Το ποσόν αυτό προέκυψε από συντηρητικές εκτιμήσεις. Θα είναι δυνατόν να το αυξήσουμε, εάν κριθεί αναγκαίο», είπε ο Κατσίνσκι.
Η εχθρική στάση απέναντι στη Γερμανία, που αξιοποιείται συχνά από το κόμμα προκειμένου να συσπειρωθεί η εκλογική του βάση, έχει οξύνει τις σχέσεις της Πολωνίας με το Βερολίνο. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Πολωνοί, μεταξύ τους τρία εκατομμύρια Πολωνοί Εβραίοι, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί, περιλαμβανομένων τριών εκατομμυρίων Πολωνών Εβραίων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του πολέμου και η Βαρσοβία ισοπεδώθηκε έπειτα από μια εξέγερση το 1944 κατά την οποία περίπου 200.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους.
Το 1953 η τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας είχε παραιτηθεί από όλες τις διεκδικήσεις για πολεμικές επανορθώσεις υπό πίεση από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία ήθελε να αποδεσμεύσει την Ανατολική Γερμανία, επίσης σοβιετικό δορυφόρο, από οποιεσδήποτε οφειλές. Το PiS λέει πως η συμφωνία είναι άκυρη επειδή η Πολωνία δεν μπορούσε να διαπραγματευθεί μια δίκαιη αποζημίωση.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών, δήλωσε πως η ανακοίνωση του Κατσίνσκι «δεν είχε σχέση με τις επανορθώσεις». «Έχει σχέση με την εσωτερική πολιτική εκστρατεία προκειμένου να ανοικοδομήσει την υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα», είπε.
Το PiS εξακολουθεί να προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, όμως η διαφορά του με την Πλατφόρμα Πολιτών έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω επικρίσεων για τη διαχείριση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού και την οικονομική επιβράδυνση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπάει το πολυήμερο διαδικτυακό μπλακάουτ στο Ιράν η SpaceX του Έλον Μασκ.
Η δημόσια αυτή σύγκρουση αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά διαδικτυακών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους δύο γονείς
Άγνωστος ο πραγματικός αριθμός των νεκρών
Έστειλε μήνυμα στήριξης στους διαδηλωτές
Τότε οι έμποροι των παζαριών χρηματοδότησαν απεργίες και κινητοποιήσεις, διακόπτοντας τη ροή χρήματος προς το καθεστώς του Σάχη
Την ανακάλυψε ταχυδρόμος που πήγαινε γράμματα
Και έτσι δημιουργήθηκε ένα μεγάλο χρέος άθελα του
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά
Εκτός από τους νεκρούς, 116 άνθρωποι τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά
Περιορισμένες επιλογές για στρατιωτική δράση
Eν μέσω πολέμου και αναδιάρθρωσης κρίσιμων υπουργείων
Υπό το σκεπτικό ότι πρόκειται για «κομματικό παιχνίδι»
Ξεκάθαρη απάντηση Νίλσεν στον Τραμπ πριν τις συνομιλίες ΗΠΑ–Δανίας–Γροιλανδίας στον Λευκό Οίκο
Δασμοί 25% σε όποια χώρα συναλλάσσεται με την Τεχεράνη
Πολιτική σύγκρουση στην Ισπανία
Άνοιγμα πηγαδιών και αποστολή φορτίων μετά τη στασιμότητα του εμπάργκο των ΗΠΑ
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
Το κοινό νήμα είναι ότι κάθε γενιά βρίσκει τον δικό της λόγο να κατέβει στον δρόμο
Διεθνής κατακραυγή για τη θανατική ποινή-εξπρές
Έχει ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους «μέχρι να σταματήσει η παράλογη δολοφονία διαδηλωτών»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.