Κοσμος

Πέθανε ο Svika Pick, «βασιλιάς της ποπ» του Ισραήλ

Είχε γράψει το «Diva» που κέρδισε την Eurovision το 1998

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Svika Pick με την Dana International και τον Yoav Ginai στη Eurovision του 1998
Ο Svika Pick με την Dana International και τον Yoav Ginai στη Eurovision του 1998 © Yuval Chen

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο «βασιλιάς της ποπ» του Ισραήλ, Svika Pick - Είχε γράψει το «Diva» που κέρδισε την Eurovision για τη χώρα του.

Ο Svika Pick, διάσημος τραγουδοποιός και μουσικός που ήταν γνωστός ως ο "βασιλιάς της ποπ" του Ισραήλ και με το ψευδώνυμο Maestro, πέθανε σε ηλικία 72 ετών. Πέθανε την Κυριακή στο σπίτι του. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Όταν έγινε γνωστή η είδηση, οι ισραηλινοί ραδιοφωνικοί σταθμοί τερμάτισαν το κανονικό πρόγραμμα για να παίξουν τη μουσική του, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού ποπ τραγουδιού Mary Lou.

"Ο Svika Pick πέθανε σήμερα, αλλά τα τραγούδια και οι μελωδίες που άφησε πίσω του θα συνεχίσουν να παίζονται για πολλά χρόνια ακόμη", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι ο Svika Pick "έδωσε νέα πνοή στο πολιτιστικό τοπίο του Ισραήλ και προκάλεσε μια επαναστατική αλλαγή σε αυτό. Η μουσική του διείσδυσε στις καρδιές μας και έγινε αναπόσπαστο μέρος του soundtrack της ζωής μας".

Γεννημένος στην Πολωνία το 1949, ο Pick μετανάστευσε στο Ισραήλ με τους γονείς του σε νεαρή ηλικία. Άρχισε να μελετά κλασική μουσική σε ηλικία πέντε ετών και ως έφηβος έγινε τραγουδιστής σε διάφορα συγκροτήματα. Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα τη δεκαετία του 1970 παίρνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρώτη ισραηλινή παραγωγή του μιούζικαλ Hair. Μόνο εκείνη τη δεκαετία κυκλοφόρησε εννέα άλμπουμ, με την πρώτη του σύζυγο, Mirit Shem-Or, να είναι στενή συνεργάτης σε πολλές από τις επιτυχίες του, συμπεριλαμβανομένης της Mary Lou.

Ξεχωρίζοντας με το φανταχτερό και ανδρόγυνο ντύσιμό του και τα χαρακτηριστικά μακριά μαλλιά του σε μια εποχή που οι Ισραηλινοί καλλιτέχνες και το κοινό ήταν πιο συντηρητικοί, ο Pick άρχισε να γράφει τραγούδια και μουσική για άλλους καλλιτέχνες στις δεκαετίες του '80 και του '90. Έγραψε το τραγούδι Diva που κέρδισε τη Eurovision το 1998 μαζί με τον στιχουργό Yoav Ginai.

Israel - Dana International - Diva (live) - Eurovision 1998

Το Diva τραγουδήθηκε από την τρανσέξουαλ τραγουδίστρια Dana International, η οποία απέτισε φόρο τιμής στον Pick μετά το θάνατό του, αποκαλώντας τον "ισραηλινό πολιτιστικό είδωλο". Ένας πρωτοπόρος. Ένας προικισμένος συνθέτης. Ο βασιλιάς της ισραηλινής ποπ".

Ο Pick έγραψε πολλά τραγούδια της Eurovision, μεταξύ των οποίων το ισραηλινό υποψήφιο του 2002, καθώς και ένα τραγούδι για τους διαγωνιζόμενους του Ισραήλ και της Γεωργίας το 2010.

Το 2018 έγινε πεθερός του Αμερικανού σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Svika Pick, Ντανιέλα, επίσης τραγουδίστρια. Την ίδια χρονιά, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο εμπόδισε την ομιλία και την κίνησή του.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ