Κοσμος

Δολοφονική επίθεση στον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι στη Νέα Υόρκη (εικόνες, βίντεο)

Είχε τιμηθεί με το βραβείο Μπούκερ το 1981 - Γιατί θεωρείται «persona non grata» στο Ιράν

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι - Η επίθεση με μαχαίρι στη Νέα Υόρκη (ένθετη)
Ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι - Η επίθεση με μαχαίρι στη Νέα Υόρκη (ένθετη) © Photo by Mike Pont/FilmMagic/Getty Images/Ideal Image

O Σαλμάν Ρούσντι δέχτηκε δολοφονική επίθεση στη Νέα Υόρκη. Άγνωστος τον γρονθοκόπησε και τον μαχαίρωσε σε διάλεξη.

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής, δέχτηκε δολοφονική επίθεση στη Νέα Υόρκη, την ώρα που ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας άνδρας κατέβηκε από την εξέδρα στο Chautauqua Institution και άρχισε να γρονθοκοπεί τον Σαλμάν Ρούσντι. Στη συνέχεια τράβηξε μαχαίρι και τον μαχαίρωσε, τραυματίζοντάς τον. Ο δράστης έχει ακινητοποιηθεί. Tο BBC μετέδωσε ότι ο Salman Rushdie μεταφέρθηκε ζωντανός στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση.

Ο διάσημος συγγραφέας είχε βραβευτεί με Μπούκερ το 1981 για το μυθιστόρημα του «Τα παιδιά του μεσονυκτίου». Το 1988 το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» προκάλεσε κύμα οργή σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, με τον Σαλμάν Ρούσντι να δέχεται απειλές για τη ζωή του. Ο συγγραφέας χρίστηκε ιππότης το 2007 στη Βρετανία «για τις υπηρεσίες του στη λογοτεχνία».

Το 2012 ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE με αφορμή την έκδοση της αυτοβιογραφίας του (Τζόσεφ Άντον, εκδ. Ψυχογιός).

People rush to aid Salman Rushdie after onstage attack at New York event

Απόπειρα δολοφονίας του Σαλμάν Ρούσντι - Οι πρώτες εικόνες από τη Νέα Υόρκη

Στα social media έχουν αναρτηθεί βίντεο και φωτογραφίες μετά την απόπειρα δολοφονίας του Σαλμάν Ρούσντι. Επικρατεί πανικός. Ο Βρετανός συγγραφέας είναι πεσμένος στο δάπεδο και δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Ο δράστης έχει συλληφθεί.

Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει ότι ο ένοπλος κατάφερε πολλαπλές μαχαιριές στον Rushdie, με μία από αυτές να τον πετυχαίνει στον λαιμό. Εικόνες στο Twitter δείχνουν τον δράστη να απομακρύνεται από τους αστυνομικούς.

Καρέ καρέ η αεροδιακομιδή του Σαλμάν Ρούσντι στο νοσοκομείο - Τον μετέφεραν με ελικόπτερο

Σε νέο βίντεο στα social media παρουσιάζεται καρέ καρέ η διακομιδή του Βρετανού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι με ελικόπτερο στο νοσοκομείο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε στη Νέα Υόρκη. Ο Ρούσντι βρίσκεται πάνω στο φορείο.

Ποιος είναι ο Σαλμάν Ρούσντι - Γιατί προκάλεσε αντιδράσεις στο Ιράν, ωθώντας τον Χομεϊνί να ζητήσει τη δολοφονία του

Στις 14 Φεβρουαρίου 1989 ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, εξέδωσε φάτουα για τη δολοφονία του Βρετανού συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, επειδή με το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι» γελοιοποιούσε τον προφήτη Μωάμεθ και το Κοράνι.

Στο θρησκευτικό διάταγμα που εξέδωσε ο Χομεϊνί ζητούσε από «κάθε καλό μουσουλμάνο» να δολοφονήσει τον Ρούσντι, τους εκδότες και «όσους γνωρίζουν το περιεχόμενο» του βιβλίου, «προκειμένου κανείς να μην προσβάλει τα θεία του Ισλάμ».

Όταν ο Salman Rushdie έγραψε το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» προκάλεσε οργή στον μουσουλμανικό κόσμο
Όταν ο Salman Rushdie έγραψε το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» προκάλεσε οργή στον μουσουλμανικό κόσμο © Photo by Juan Naharro Gimenez/Getty Images/Ideal Image

Ο Ρούσντι τέθηκε αμέσως υπό την προστασία της βρετανικής αστυνομίας, αναγκάστηκε να κρυφτεί και κυκλοφορούσε πλέον μόνο με τη συνοδεία σωματοφυλάκων. Τους έξι πρώτους μήνες μετά την έκδοση της φάτουα άλλαξε 56 φορές τόπο κατοικίας.

Salman Rushdie fatwa: 30 years on - BBC Newsnight
«Σατανικοί Στίχοι», το βιβλίο του Σαλμάν Ρούσντι που προκάλεσε αντιδράσεις

Η όλη ιστορία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1988 με την κυκλοφορία του βιβλίου του «Σατανικοί Στίχοι». Σε αυτό ο Ρούσντι διηγείται τις περιπέτειες δύο Ινδών που φτάνουν σε μια αγγλική παραλία και αναμειγνύονται με τους μετανάστες του Λονδίνου. Το μυθιστόρημα έχει θέμα τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση.

«Από όλες τις ειρωνείες η πιο θλιβερή είναι ότι εργάστηκα επί πέντε χρόνια για να δώσω φωνή στην κουλτούρα της μετανάστευσης και μετά βρέθηκα να βλέπω το βιβλίο μου να καίγεται, πολύ συχνά χωρίς να το έχουν διαβάσει, από τους ίδιους τους ανθρώπους στους οποίους αναφέρεται» είχε σχολιάσει ο συγγραφέας.

Ο Σαλμάν Ρούσντι στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Λονδίνο το 1995, έχοντας παραμείνει κρυμμένος για 6 χρόνια
Ο Σαλμάν Ρούσντι στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Λονδίνο το 1995, έχοντας παραμείνει κρυμμένος για 6 χρόνια © EPA/Rebecca NADEN

Τον Ιανουάριο του 1989 αντίτυπα των «Σατανικών στίχων» καίγονται στο Μπράντφορντ της βόρειας Αγγλίας. Η κυκλοφορία του στις ΗΠΑ οξύνει περισσότερο τα πάθη. Συγγραφείς όπως η Σούζαν Σόνταγκ και ο Τομ Γουλφ οργανώνουν δημόσιες αναγνώσεις.

Στο Πακιστάν χιλιάδες άνθρωποι επιτίθενται στο αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο στο Ισλαμαμπάντ φωνάζοντας: «Σκύλοι Αμερικάνοι» και «Κρεμάστε τον Ρούσντι». Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με συνέπεια έξι άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν. Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης για την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι

Σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Νέας Υόρκης αναφέρεται στην επίθεση με μαχαίρι στον Σαλμάν Ρούσντι.

«Στις 12 Αυγούστου 2022, περίπου στις 11 π.μ., ένας άνδρας ύποπτος ανέβηκε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Rushdie και σε έναν συνεντευκτή. Ο Rushdie υπέστη ένα τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της περιοχής» επισημαίνεται.

«Η κατάστασή του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Ο συνεντευκτής υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι. Ένας αστυνομικός της Πολιτείας που είχε οριστεί για την εκδήλωση έθεσε αμέσως υπό κράτηση τον ύποπτο. Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Chautauqua συνέδραμε στη σκηνή» προστίθεται.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας στη Νέα Υόρκη για την επίθεση με μαχαίρι στον Σαλμάν Ρούσντι
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας στη Νέα Υόρκη για την επίθεση με μαχαίρι στον Σαλμάν Ρούσντι @Twitter

Η είδηση για την απόπειρα δολοφονίας του Σαλμάν Ρούσντι στη Νέα Υόρκη κάνει τον γύρο του διαδικτύου, με τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα να αναφέρονται σε αυτήν τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας.

BREAKING: Author Salman Rushdie attacked on stage in New York

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ