Κοσμος

Ρώσοι εγκαταλείπουν άρον άρον την Κριμαία μετά τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς (βίντεο)

Ουρές χιλιομέτρων από ακινητοποιημένα οχήματα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι βομβαρδισμοί στην Κριμαία από την Ουκρανία σκόρπισαν πανικό στους Ρώσους κατοίκους. Εγκαταλείπουν άρον άρον τη χερσόνησο.

Σκηνές πανικού εκτυλίσσονται στην Κριμαία μετά τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο. Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» δημοσιεύει βίντεο που δείχνει ανάστατους Ρώσους να εγκαταλείπουν άρον άρον την παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο.

Ο ουκρανικός βομβαρδισμός σημειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Σάκι. Ένας νεκρός και 5 τραυματίες είναι ο απολογισμός.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη (9/8), προήλθε από πυρομαχικά μετά από παραβίαση των κανόνων πυρασφάλειας. Παράλληλα, απέρριψε τις αναφορές για ουκρανικό βομβαρδισμό στρατιωτικής αποθήκης κοντά στην περιοχή Νοβοφιοντόροφκα στα δυτικά της χερσονήσου.

Υπενθυμίζεται ότι η MI6, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, είχαν ξεκαθαρίσει ότι η Ουκρανία ετοιμάζει την αντεπίθεσή της. Ήδη, το Κίεβο έχει ανακαταλάβει περιοχές στα νότια της χώρας, στην περιοχή της Χερσώνας, την ώρα που μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο Ντονμπάς.

Αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αμερικανικό σύστημα πυραύλων HIMARS, οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στον ρωσικό στρατό, στοχεύοντας κυρίως βάσεις ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων (αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων), καθώς και γέφυρες.

Η Ρωσία είχε προχωρήσει στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 χωρίς να σημειωθούν εχθροπραξίες σε αυτήν τη χερσόνησο στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κριμαία

Μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην αεροπορική βάση Σάκι στη χερσόνησο της Κριμαίας, οι τοπικές αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ειδικότερα, ο διορισθείς από τη Ρωσία κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ότι τουλάχιστον 252 κάτοικοι της γειτονικής πόλης Νοβοφιοντόροφκα θα μεταφερθούν σε καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον Αξιόνοφ, από τις εκρήξεις έχουν υποστεί ζημιές περισσότερες από 60 πολυκατοικίες και 20 εμπορικά καταστήματα. Ο ίδιος υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές αποζημιώσεις 10.000 - 100.000 ρουβλίων (158 και 1.580 ευρώ αντίστοιχα).

«Κύριος στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των υποδομών, των πολυκατοικιών και των ιδιωτικών κατοικιών. Οι βασικές εργασίες που θα δώσουν τη δυνατότητα στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν εντός 10 ημερών» ανέφερε επίσης ο Αξιόνοφ, προσθέτοντας ότι η παροχή φυσικού αερίου σε δύο πόλεις έχει διακοπεί προσωρινά.

Ζελένσκι: Ο πόλεμος με τη Ρωσία θα τελειώσει όταν πάρουμε πίσω την Κριμαία

Εν τω μεταξύ, σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν θα τελειώσει, προτού η χερσόνησος της Κριμαίας απελευθερωθεί από τους «Ρώσους κατακτητές». «Η Κριμαία είναι ουκρανική και δεν θα την εγκαταλείψουμε ποτέ» ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε: «Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας δεν μπορεί να είναι ασφαλής όσο η Κριμαία είναι κατεχόμενη. Δεν θα υπάρξει σταθερή και διαρκής ειρήνη σε πολλές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, όσο η Ρωσία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τη χερσόνησό μας ως στρατιωτική βάση της».

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και ολόκληρης της ελεύθερης Ευρώπης άρχισε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία -με την απελευθέρωσή της» επανέλαβε ο Ζελένσκι.

Στα social media έχουν αναρτηθεί βίντεο που δείχνουν τη στιγμή των βομβαρδισμών στη ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, με έντρομους λουομένους να απομακρύνονται από την παραλία. Η Κριμαία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους

.

Οι Ουκρανοί τίναξαν στον αέρα άλλη μια γέφυρα στη Χερσώνα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (10/8) ότι βομβάρδισε μια γέφυρα στην περιοχή της Χερσώνας, την οποία είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.

Η γέφυρα βρίσκεται κοντά στον υδροηλεκτρικό σταθμό Χάχοβκα. Μετά τον βομβαρδισμό το συγκεκριμένο πέρασμα καταστράφηκε και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, στις 8 Αυγούστου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε μια άλλη γέφυρα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, την Αντονίφσκι, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την υλικοτεχνική υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων. Στα προάστια της ομώνυμης πόλης που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αυτή η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Δνείπερο είχε ήδη στοχοποιηθεί και καταστραφεί μερικώς στις 27 Ιουλίου, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να εγκαταστήσει κινητές γέφυρες.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το μέτωπο του πολέμου. Κομβικής σημασίας για την ουκρανική γεωργία, η περιοχή θεωρείται «κλειδί», καθώς συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας.  Οι ουκρανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι διεξάγουν μια αργή αντεπίθεση στο νότιο τμήμα της χώρας εδώ και αρκετές εβδομάδες, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, επέτρεψε την ανακατάληψη δεκάδων χωριών.