Κοσμος

Ουκρανός αξιωματούχος: Η Χερσώνα θα έχει απελευθερωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο

Οι Ουκρανοί απωθούν τους Ρώσους με τα νέα εξελιγμένα όπλα που έστειλε η Δύση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρώσος στρατιώτης σε σημείο ελέγχου στη Χερσώνα
Ρώσος στρατιώτης σε σημείο ελέγχου στη Χερσώνα © EPA/ SERGEI ILNITSKY

Οι Ουκρανοί περνούν στην αντεπίθεση και σχεδιάζουν να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα μέχρι τον Σεπτέμβριο, απωθώντας τις δυνάμεις της Ρωσίας.

Η περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, θα έχει οριστικά απελευθερωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

«Είμαστε σε θέση να πούμε ότι η περιοχή της Χερσώνας θα απελευθερωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και ότι όλα τα σχέδια των δυνάμεων κατοχής θα αποτύχουν», δήλωσε ο σύμβουλος της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας Σέργκιι Κλαν σε συνέντευξή του στην ουκρανική τηλεόραση.

Ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες να ανακτά εδάφη στην περιοχή της Χερσώνας, με την βοήθεια οπλικών συστημάτων που έχουν χορηγηθεί από τις δυτικές χώρες.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για ανατροπή της κατάστασης επί του πεδίου. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιχειρήσεων, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αυτές που έχουν το πλεονέκτημα» δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος. Και πρόσθεσε: «Ο στρατός μας προωθείται πραγματικά, περνάμε από τη φάση της άμυνας στην αντεπίθεση».

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη μεγάλη πόλη της περιοχής, τη Χερσώνα, στις 3 Μαρτίου. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σημαντική για την ουκρανική γεωργία, η περιοχή της Χερσώνας συνορεύει με την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ