Κοσμος

Πότε ξεκινά η ουκρανική αντεπίθεση - O επικεφαλής της ΜΙ6 εξηγεί

15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί
Έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί © Photo by Alexey Furman/Getty Images/Ideal Image

Η Ουκρανία θα κάνει την αντεπίθεσή της, όταν ο ρωσικός στρατός σταματήσει για λίγο τις πολεμικές επιχειρήσεις, εκτιμά ο επικεφαλής της MI6.

Ο ρωσικός στρατός είναι πιθανόν να κάνει κάποιου είδους παύση στις επιχειρήσεις του στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δίνοντας στο Κίεβο την ευκαιρία να αντεπιτεθεί, υποστηρίζει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Βρετανίας.

Ο Ρίτσαρντ Μουρ, ο επικεφαλής της ΜΙ6, είπε επίσης ότι περίπου 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «μάλλον συντηρητική εκτίμηση». «Πιστεύω ότι χάνουν τον ενθουσιασμό τους», συνέχισε, απευθυνόμενος στο Φόρουμ για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Άσπεν του Κολοράντο. Και εκτίμησε ότι ο ρωσικός στρατός θα δυσκολευτεί να καλύψει τις απώλειες σε ανθρώπους και υλικό τις επόμενες εβδομάδες.

«Θα χρειαστεί να κάνουν μια παύση με κάποιον τρόπο και αυτό θα δώσει στους Ουκρανούς την ευκαιρία να αντεπιτεθούν» συνέχισε. «Είναι σημαντικό, νομίζω, για τους ίδιους τους Ουκρανούς, να δείξουν ότι είναι ικανοί να αντεπιτεθούν. Και νομίζω ότι θα είναι πολύ σημαντικό για το ηθικό τους» συμπλήρωσε.

«Πιστεύω επίσης, για να είμαστε ειλικρινείς, ότι θα είναι μια σημαντική υπενθύμιση για την υπόλοιπη Ευρώπη ότι είναι ένας πόλεμος που μπορούν να κερδίσουν οι Ουκρανοί. Επειδή θα μπούμε σε έναν αρκετά δύσκολο χειμώνα και… δεν θέλω ν’ ακουστώ σαν χαρακτήρας από το Game of Thrones, όμως ο χειμώνας έρχεται» πρόσθεσε ο Μουρ.

Από φτωχές οικογένειες της Σιβηρίας οι περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Μουρ, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία τις βιώνουν κυρίως οι φτωχότερες, αγροτικές κοινότητες της Ρωσίας, καθώς ακόμη δεν στρατολογούνται άνδρες από τη μεσαία τάξη της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας. «Είναι φτωχά παιδιά από αγροτικές περιοχές της Ρωσίας. Είναι από πόλεις της Σιβηρίας. Προέρχονται, σε δυσανάλογο ποσοστό, από τις εθνικές μειονότητες. Αυτή είναι η τροφή για τα κανόνια του» ανέφερε επίσης.

Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει κάτι για την υγεία του Πούτιν, ο Μουρ απάντησε: «Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Πούτιν πάσχει από σοβαρή ασθένεια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ