Κοσμος

Σε ρωσικά χέρια το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στην Ουκρανία

Όμως οι Ουκρανοί ετοιμάζουν αντεπίθεση στο Ντονέτσκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για τη μεγάλη αντεπίθεση, στοχεύοντας στην ανακατάληψη της Χερσώνας
Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για τη μεγάλη αντεπίθεση, στοχεύοντας στην ανακατάληψη της Χερσώνας © EPA/POOL

Οι Ρώσοι στην Ουκρανία ελέγχουν το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Στην αντεπίθεση οι Ουκρανοί που ετοιμάζουν καίρια πλήγματα.

Βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων της Ρωσίας σε τρεις νότιους τομείς στην Ουκρανία, καθώς η τακτική της Μόσχας μοιάζει να μεταβάλλεται, δήλωσε χθες Τετάρτη σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς αναγνώρισε εξάλλου ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα YouTube.

Σε θέση άμυνας οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν προηγουμένως την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. «Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα - κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ» είπε ο κ. Αρεστόβιτς αναφερόμενος στους Ρώσους.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε ακόμη πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην -καίριας σημασίας- βιομηχανική περιφέρεια Ντονέτσκ.

Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ανακαταλάβει τη Χερσώνα

Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή της ρωσικής εισβολής.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Σύμφωνα με τον κ. Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια, στα νότια της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα, καθιστώντας τη αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα στηθούν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ