Κοσμος

Ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου: Ο πόλεμος των πινακίδων

Η Πριστίνα ανέστειλε προς το παρόν το επίμαχο μέτρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου: Ο πόλεμος των πινακίδων
Ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου © ΕPA/Ηaris Bojanovic

Ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας για τις πινακίδες κυκλοφορίας στο Β. Κόσοβο.

Με την ένταση να έχει οξυνθεί επικίνδυνα, η κυβέρνηση του Κοσόβου αποφάσισε να αναβάλει έως την 1η Σπετεμβρίου το σχέδιό της να απαιτήσει από τους Σέρβους που ζουν σε αυτό να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, οι οποίες έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Αναμένω όλα τα οδοφράγματα να απομακρυνθούν αμέσως», έγραψε ο κ. Μπορέλ στοTwitter, προσθέτοντας ότι τα «ανοικτά ζητήματα» πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του «διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ» και η έμφαση να δοθεί στην «συνολική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας», κάτι απαραίτητο για «τις ενταξιακές τους πορείες».

Τι συνέβη;

Aρχικά έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του Άλπμιν Κούρτι έδωσε διορία ένα μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Παράλληλα απόφάσισε να μην γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών.

Οι εξελίξεις κατέβασαν στους δρόμους Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα σε δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία τοποθετώντας βαριά φορτηγά, ενώ χθες το απόγευμα οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα οι Σέρβοι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης πληροφορίες έκαναν λόγο για προετοιμασία συγκεντρώσεων και από Αλβανούς.

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.


ΝΑΤΟ: Η αποστολή KFOR έτοιμη να επέμβει

To NATO σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι  η δύναμη KFOR  θα πάρει όποια μέτρα είναι αναγκαία σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σταθερότητα στο Κόσοβο, σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας στους βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένη. Η αποστολή KFOR υπό το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά και είναι έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα, σύμφωνα με την εντολή που προκύπτει από την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 1999»

Η Μόσχα καλεί την Πρίστινα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε «προβοκάτσιες» και έκρινε ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας εντάσσεται σε προσπάθεια «εκδίωξης» του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουδετερώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κινήσεις της Πρίστινας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ και τις καλεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο.

Λίγο αργότερα σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα που διανεμήθηκε στα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρει: «Καλούμε την Πρίστινα και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που βρίσκονται πίσω της, να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας της διαμεσολαβητικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης ένα παράδειγμα ως προς το ποια θέση προετοίμασαν για τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας στο Βελιγράδι να συμφιλιωθεί de facto με τη στέρηση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ