Ελλαδα

Η μοιραία απόφαση του πιλότου του Antonov - Τι ήθελε να αποφύγει

Χάρτες με την πορεία της πτήσης πριν τη συντριβή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συντρίμμια του Αντόνοφ που κατέπεσε στην περιοχή της Καβάλας
Συντρίμμια του Αντόνοφ που κατέπεσε στην περιοχή της Καβάλας © EPA/ ACHILLEAS CHIRAS

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Η απόφαση του πιλότου - Η πορεία του αεροσκάφους και ο διάλογος με τον πύργο ελέγχου.

Τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε στην Καβάλα ερευνούν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες εξετάζουν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο να οφείλεται σε λάθος του πιλότου του Antonov (An-12).

Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των οκτώ σορών, ενώ συνεχίστηκαν και οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των βλημάτων από την περιοχή.

Τα τελευταία λεπτά πριν τη συντριβή του Antonov

Να επιστρέψει στη Σερβία, στο αεροδρόμιο από το οποίο είχε αναχωρήσει και όχι να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας φαίνεται ότι ήταν η πρώτη επιλογή του πιλότου του μοιραίου Antonov 12, το οποίο κατέπεσε φλεγόμενο το βράδυ του Σαββάτου μεταφέροντας 11,5 τόνους πυρομαχικά από την Σερβία με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές.

Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία αποκαλύπτει ότι ο κυβερνήτης του ουκρανικού αεροσκάφους περίπου είκοσι λεπτά μετά την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο, στις 22:37, ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για τον τελικό του προορισμό, αλλά θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

Η απόφαση αυτή εικάζεται ότι μπορεί να οφείλεται στην επικινδυνότητα του φορτίου και στην ενδεχόμενη προσπάθεια του πιλότου να αποφύγει την προσγείωση του αεροσκάφους σε μία τρίτη χώρα, κάτι το οποίο θα ενεργοποιούσε και την εφαρμογή αυστηρού πρωτοκόλλου και εντατικών ελέγχων.

Ωστόσο στη συνέχεια, πιθανώς διότι η βλάβη επεκτάθηκε κάνοντας αδύνατη την επιστροφή, ο πιλότος στις 22.45 ενημερώνει στη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας ότι τελικά κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Δύο λεπτά μετά το σήμα του χάθηκε εντελώς από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Στο φως ο διάλογος του πιλότου με τον πύργο ελέγχου

«Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω»: με τη φράση αυτή ξεκίνησε ο διάλογος μεταξύ του πιλότου Antonov 12 με τον πύργο ελέγχου.

Σύμφωνα με το STAR, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα τον εν λόγω διάλογο, ο πύργος ελέγχου ρώτησε τον πιλότο εάν μπορεί να φτάσει στην Καβάλα.

Πιλότος Antonov: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω

Πύργος Ελέγχου: Μπορείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ή της Καβάλας;

Πιλότος Antonov: Δημιουργούνται και άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.

Πύργος Ελέγχου: Ενημέρωσέ μας

Πιλότος Antonov: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ