- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Tουρκία: Βγήκε νωρίτερα για έρευνες το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά είχε προαναγγείλει την εν λόγω ενέργεια για τις 9 Αυγούστου
«Αμπντουλ Xαμίτ Χαν»: Βγήκε στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Το ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic.
H έξοδος του τουρκικού σκάφους επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική πλευρά είχε προαναγγείλει την εν λόγω ενέργεια για τις 9 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.
Επιπλέον, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ανακοινώσει πως το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις «εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».
Το νέο γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρυπάνων που διαθέτει η Τουρκία. Το γεωτρύπανο αυτό έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000-12.500 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν θαλάσσια γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος.
Το 2021 η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για την αγορά τέταρτου πλωτού γεωτρύπανου το οποίο είχε τότε την ονομασία «West Cobalt». Η Αγκυρα διαθέτει άλλα τρία γεωτρύπανα, το «Γιαβούζ», το «Κανουνί» και το «Φατίχ», τα οποία είναι 6ης γενιάς και ήδη πραγματοποιούν έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα.
H Τουρκία το 2021 ανακοίνωσε πως έχει ανακαλύψει κοιτάσματα 400 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική κυβέρνηση στοχεύει το 2026 να καλύπτει το 25% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα και προγραμματίζει να συνεχίσει τις έρευνές της. Σήμερα, το 44,9% του αερίου της το αγοράζει από τη Ρωσία, το 16,1% από το Ιράν και το 15% από το Αζερμπαϊτζάν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλοίο επλήγη σε απόσταση περίπου 44,4 ναυτικών μιλίων βορειοδυτικά του Μουσκάτ
Η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, με ορατό τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε έναν επώδυνο εμφύλιο πόλεμο με αβέβαια κατάληξη
Η διακοπή των εμπορικών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες
«Η βοήθεια που περιμένατε έφτασε» λέει απευθυνόμενος στους Ιρανούς
Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας
Πόσο βαθιά θα επηρεάσει την επόμενη φάση της ιρανικής εξουσίας
Τι αποκαλύπτεται στα έγγραφα που δημοσιοποίησε τον Ιανουάριο το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης
Οι πρώτες πληροφορίες - Η ανακοίνωση του Ισραήλ
Το στοιχείο που αιφνιδίασε την ιρανική πλευρά
Πώς φτάσαμε έως την επίθεση στο Ιράν;
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποσχέθηκαν την πιο άγρια επίθεση στην ιστορία
«Μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ η Ισλαμική Δημοκρατία θα βρεθεί "στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας"» δηλώνει
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Η επόμενη μέρα στην Τεχεράνη μετά τον θάνατο του
Σκηνές πανικού μετά τα χτυπήματα από ΗΠΑ και Ισραήλ
Με ένα σύντομο προετοιμασμένο μήνυμα
Μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές των τελευταίων 50 ετών στη Μέση Ανατολή
Ο Αγιατολάχ που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή και όρισε τον αντιδυτικό άξονα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.