Κοσμος

Το δείπνο στη βίλα του Μπερλουσκόνι που έριξε τον Ντράγκι

Η καθοριστική συνάντηση που έβαλε την Ιταλία σε τροχιά πρόωρων εκλογών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ματέο Σαλβίνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ματέο Σαλβίνι (Φωτογραφία αρχείου) © EPA/ ANSA/ CLAUDIO PERI

Στην υπόθεση της πτώσης του πρώην πια πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αναφέρεται η ιστοσελίδα Politico.

Πριν μερικές μέρες ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς της Ιταλίας βρέθηκαν μαζί σε μια πολυτελή βίλα σε μια από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές της Ρώμης.

Τρώγοντας λοιπόν ξιφία και σαλάτα σχεδίασαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Ντράγκι.

Οικοδεσπότης στη Villa Grande την Τρίτη 19 Ιουλίου ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia. Δίπλα του ήταν ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας, με εκπροσώπους άλλων ομάδων, και τους βοηθούς τους.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, η οποία βρίσκεται τώρα σε πλεονεκτική για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, παρότρυνε τους συνωμότες μέσω τηλεφώνου, καθώς οι συνομιλίες εκτείνονταν στην επόμενη ημέρα.

Συνοδευόμενος από την 32χρονη φίλη του ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος καλωσόρισε τους καλεσμένους στη βεράντα του και ξεκίνησε τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι, σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η «πολύ ανησυχητική και ανεξήγητη συμπεριφορά του κινήματος των Πέντε Αστεριών», που πυροδότησε την κρίση την περασμένη εβδομάδα.

Μετά από έξι ώρες, ο Μπερλουσκόνι αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να καλέσει ο ίδιος τον πρωθυπουργό. Η Δεξιά ήταν ξεκάθαρη για το τι χρειαζόταν - μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης της κυβέρνησης Ντράγκι, χωρίς το Κίνημα 5 Αστέρων στο πλευρό της.

Ο Μπερλουσκόνι έμεινε στο σπίτι του, ενώ ο συνάδελφός του Forza Italia Αντόνιο Ταγιάνι και ο Σαλβίνι πήγαν στην κατοικία του Ντράγκι όπου απαίτησαν ανασχηματισμό και αναθεώρηση της ατζέντας της κυβέρνησης.

Η συνάντηση δεν πήγε καλά. Όταν ο Σαλβίνι και ο Ταγιάνι αποχώρησαν, ήταν σαφές στον Ντράγκι ότι η επόμενη ημέρα θα ήταν δύσκολη γι’ αυτόν.

Ως ο μη εκλεγμένος ηγέτης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο Ντράγκι ένιωθε ότι δεν είχε καμία εντολή να επιδοθεί σε πολιτικές συμφωνίες. Αν ενέδιδε σε ένα σύνολο απαιτήσεων για παραχωρήσεις από τη Δεξιά, θα ήταν η αρχή ενός παζαριού που δεν θα τελείωνε ποτέ.

Αφού αρνήθηκε να δεχτεί τις απαιτήσεις της Δεξιάς, ο Ντράγκι πληροφορήθηκε ότι η Forza Italia, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν θα προσέλθουν να τον υποστηρίξουν στην κρίσιμη ψηφοφορία εμπιστοσύνης που είχε ζητήσει.

Με πληροφορίες από Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ