Ημέρα της μαρμότας στην Ιταλία - Η παραίτηση Ντράγκι βυθίζει σε νέα πολιτική κρίση τη χώρα
Εκλογές το φθινόπωρο
Η παραίτηση Ντράγκι, οι πρόωρες εκλογές και τα αχαρτογράφητα.
«Ημέρα τρέλας» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα μετά τη νέα αποτυχία του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να αποσπάσει ευρεία στήριξη από τη Γερουσία, ενώ η «La Reppublica» ανέφερε χαρακτηριστικά «Η Ιταλία προδώθηκε».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του εκ νέου το πρωί της Πέμπτης στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας. Ο κ. Ματαρέλα έκανε αυτή τη φορά δεκτή την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός, κατά την ίδια ενημέρωση.
Ο Ντράγκι έλαβε χθες 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια ναι μεν έλαβαν μέρος στη διαδικασία, ψήφισαν ωστόσο «παρών», γεγονός που εγγυάται μεν την επίτευξη της απαρτίας που έθεσε ο Πρωθυπουργός για το ψήφισμα, αλλά ήταν σαφές μήνυμα ότι δεν τον εμπιστεύονται.
Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιεί τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, κάτι που αναμένεται μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου.
Χθες, οι δύο δεξιές δυνάμεις (Forza Italia και Λέγκα) ζήτησαν από τον Ντράγκι να αναδιατάξει την κυβέρνησή του χωρίς τα 5 Αστέρια, ουσιαστικά περνώντας από μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης σε μια κυβέρνηση Κεντροδεξιάς και δημοκρατικού κόμματος. Τα 5 Αστέρια, παρά τη μείωση της επιρροής τους και τη διάσπασή τους, παραμένουν η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα.
Ο Ντράγκι είχε διαφωνήσει σημειώνοντας ότι «ένας πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί, χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη». «Πρωθυπουργέ, είπατε ότι μια κυβέρνηση με υψηλό προφίλ δεν πρέπει να ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πρέπει ούτε να συγκρούεται καθαρά με μια πολιτική δύναμη, όπως συνέβη», είπε στον Ντράγκι η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Μαριολίνα Καστελόνε.
Η μέρα είχε ξεκινήσει με αισιοδοξία ότι η πολιτική κρίση θα επιλυθεί και ο πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει στο τιμόνι της Ιταλίας. Το επιχείρημα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει η χώρα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν κεντρικό στην ομιλία με την οποία ο Ντράγκι είχε ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτικών δυνάμεων.
Σε αχαρτογράφητα νερά η Ιταλία - Γρίφος η επόμενη μέρα
Η Ιταλία φημίζεται για τις ασταθείς κυβερνήσεις της. Την ίδια ώρα ο Ντράγκι ηγήθηκε της 67ης κυβέρνησης που είχε η χώρα σε περίπου 75 χρόνια. Και ενώ ο Ντράγκι πιθανότατα θα παραμείνει προσωρινός πρωθυπουργός μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία, η κυβέρνηση θα αποδυναμωθεί δραματικά, διακινδυνεύοντας τη νομοθετική της ατζέντα.
Η θητεία του τεχνοκράτη Ντράγκι στην πρωθυπουργία λειτούργησε καθησυχαστικά για τους επενδυτές σε μια ταραγμένη περίοδο για την Ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται πλέον για ύφεση εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και μιας ενεργειακής κρίσης που υποδαυλίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την αρχική ανακοίνωση της παραίτησης Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ιταλία όχι το 2023 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά το φθινόπωρο του 2022. Ως ενδεχόμενες ημερομηνίες εκλογών παρουσιάζονται, πλέον, η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται να οδηγεί την κούρσα με ποσοστά που ξεπερνούν το 22% με 23%, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα έναντι του κεντρώου – κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα που κινείται κοντά στο 22%.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το αντίπαλον δέος του Μερτς είναι ο σημερινός αντικαγκελάριος και υποψήφιος των Πρασίνων για την καγκελαρία Ρόμπερτ Χάμπεκ
H υπάλληλος της φάρμας υπολογίζει ότι έχει πιάσει πάνω από 42 εκατ. αυγά
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι έχει ψυχιατρικά προβλήματα
Κατηγορούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι προωθεί τη ρητορική μίσους
Την παραίτησή της ζητά η αντιπολίτευση
Δείτε την ανάρτηση της τραγουδίστριας
Η λίστα περιλαμβάνει 70 γυναίκες και 25 άνδρες
Του αποδίδονται πολλά θαύματα σε ζώα, όπως ότι ξανάδωσε το φως τους σε τυφλά αγριογουρουνάκια.
H πρώην πρώτη Κυρία κλείνει σήμερα τα 60 της χρόνια
Τελευταία φορά που διεξήχθη εντός ήταν το 1985
«Σκοπός μας είναι να διορθωθούν τα ιστορικά λάθη», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Καθώς η εφαρμογή θα απαγορευτεί τις επόμενες ώρες
H Σέριλ Σάντμπεργκ αποχώρησε από την εταιρεία το 2022
Νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση
Ο πύραυλος της SpaceX διαλύθηκε μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του
Η διαφήμιση κρίθηκε προσβλητική και άκομψη από πολλούς χρήστες του διαδικτύου
Πώληση ή κλείσιμο - Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου
Το περιστατικό κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας
Από τη μία πλευρά του δρόμου αποκαΐδια, από την άλλη άθικτα κτίρια
Πότε θα γίνουν οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.