- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ορμπάν κατά κυρώσεων στη Ρωσία: «Η Ευρώπη πυροβόλησε τον εαυτό της στους πνεύμονες»
Ορμπάν - ΕΕ: Η Ευρώπη «πυροβόλησε τον εαυτό της στους πνεύμονες» με τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.
Η ΕΕ έχει «πυροβολήσει τον εαυτό της στους πνεύμονες» με τις κακοσχεδιασμένες οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες, αν δεν ανακληθούν κινδυνεύουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν περιοριστεί και το κόστος των καυσίμων έχει εκτοξευθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τις επακόλουθες κυρώσεις.
Οι ενεργειακές αυξήσεις ανάγκασαν την Τετάρτη τον εθνικιστή Ορμπάν να διατάξει την απαγόρευση εξαγωγών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, και να καταργήσει ένα πολυετές ανώτατο όριο στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για τα νοικοκυριά με υψηλότερη κατανάλωση.
«Αρχικά νόμιζα ότι είχαμε πυροβολήσει τους εαυτούς μας μόνο στα πόδια, αλλά τώρα είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πυροβολήσει τον εαυτό της στους πνεύμονες και πασχίζει να αναπνεύσει», είπε ο 59χρονος, επί μακρόν πολέμιος των κυρώσεων σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο.
Ορμπάν - Ουκρανία: «Οι κυρώσεις κάνουν ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία»
Όπως είπε ο Ορμπάν, η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους καθώς οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένη ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να έχουν αποδυναμώσει τη Ρωσία ή να έχουν φέρει τον πολύμηνο πόλεμο πιο κοντά στη λήξη του.
«Οι κυρώσεις δεν βοηθούν την Ουκρανία ωστόσο, είναι κακές για την ευρωπαϊκή οικονομία και αν αυτό συνεχιστεί θα εξοντώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ανυπόφορο», πρόσθεσε.
«Η στιγμή της αλήθειας πρέπει να έρθει στις Βρυξέλλες όταν οι ηγέτες θα παραδεχτούν ότι έκαναν έναν λάθος υπολογισμό, ότι η πολιτική των κυρώσεων βασίστηκε σε λάθος υποθέσεις και ότι θα πρέπει να αλλάξει», κατέληξε.
Ο Ορμπάν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, είπε ότι χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλε την Τετάρτη, οι οποίοι θα προκαλέσουν μια άνοδο στα ενεργειακά κόστη για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ενέργεια πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί όλο το καθεστώς του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
Οικονομολόγοι της Morgan Stanley έχουν πει ότι τα μέτρα αυτά πιθανόν να αυξήσουν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα τον πληθωρισμό που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών και επιδεινώνεται περισσότερο από το αποδυναμωμένο φιορίνι Ουγγαρίας.
Πριν από τις εκλογές του Απριλίου οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το κόστος του πλαφόν στις τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφελείας ανερχόταν σε 1,5 τρισεκατομμύρια φιορίνια (3,71 δισ δολάρια), το οποίο σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων που ενίσχυσαν την εκλογή του Ορμπάν προκάλεσε αύξηση στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ορμπάν - Η πιο δύσκολη πρόκληση από το 2010
Ο Ορμπάν αντιμετωπίζει την δυσκολότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2010 με μια σαρωτική νίκη καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 20ετίας, το φιορίνι έχει βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό και η ενίσχυση από την ΕΕ βρίσκεται στον αέρα εξαιτίας της διαμάχης για την κατάσταση των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα.
Η άλλη απόφαση του ούγγρου πρωθυπουργού να περάσει νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες για την αύξηση της φορολογίας για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές εταιρείες αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης απόπειρας να τιθασεύσει το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Βουδαπέστη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή επίθεση και κατά των δημοσιογράφων
Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό κενό του 2027 και τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια
Η κατάθεση για το περιστατικό του 1999
«Η ευθύνη μου είναι να ακούσω, να απαντήσω σε εύλογες ανησυχίες και να προχωρήσω την Αλβανία μπροστά»
Ο πόλεμος των drones και τα γεωπολιτικά παιχνίδια πάνω από το μέτωπο
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσπεράσει επίσης την Ιαπωνία
Γιατί το πρόσωπο αυτής της γυναίκας κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο ποντίφικας παρέμεινε στο χειρουργείο περίπου τρεις ώρες - Αφαίρεσαν τον κάτω λοβό του δεξιού πνεύμονα
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.