Πολιτικη & Οικονομια

Πάλι η Ουγγαρία το πρόβλημα: Μπλοκάρει την παγκόσμια φορολογική συμφωνία

Ένα ακόμα ανάχωμα που βάζει ο Όρμπαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ε.Ε.: Η Ουγγαρία μπλοκάρει την παγκόσμια φορολογική συμφωνία
Big Tech © EPA Pool

Ε.Ε.: Η Ουγγαρία μπλοκάρει την παγκόσμια φορολογική συμφωνία.

Όπως έγινε και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, έτσι και στην περίπτωση του παγκόσμιο εταιρικού φόρου η Ουγγαρία θέτει προσκόμματα. 

ύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι απαιτήσεις της Ουγγαρίας να μην ενδώσουν Επιτροπή και κράτη-μέλη στον εκβιασμό είναι αβάσιμες

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα Τετάρτη με 450 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 55 αποχές, ολοκληρώνει τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη σύνοδο της ολομέλειας του Ιουνίου.

Το κείμενο αναφέρει ότι οι «αναφερόμενες απαιτήσεις» της Ουγγαρίας προκειμένου να άρει το βέτο της για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για πολυεθνικές, «έχουν ήδη, σε μεγάλο βαθμό, ληφθεί υπόψη στη διεθνή συμφωνία», και καλεί την Ουγγαρία να σταματήσει αμέσως να μπλοκάρει τη διαδικασία. Το Κοινοβούλιο προτρέπει επίσης της Επιτροπή και τα κράτη-μέλη «να μην συμμετάσχουν σε πολιτικές διαπραγματεύσεις» και «να μην εγκρίνουν το ουγγρικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας έως ότου η Ουγγαρία συμμορφωθεί πλήρως με όλα τα κριτήρια». Αν η Ουγγαρία επιμείνει, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της διαδικασίας «ενισχυμένης συνεργασίας».

Σχεδόν 140 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία τον Οκτώβριο για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 15% στις πολυεθνικές. Επίσης η συμφώνησαν να καταστήσουν δυσκολότερες τις διαδικασίες για εταιρείες όπως οι Google, Amazon, Alphabet και Meta να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε δικαιοδοσίες με χαμηλή φορολογία προκειμένου να καταβάλουν χαμηλότερη φορολογία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ