Καβαλά: Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την κράτηση.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με μια απόφαση που ζητεί την απελευθέρωση του ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά. Μάλιστα, η σημερινή απόφαση είναι το τελευταίο βήμα στην αποκαλούμενη «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να αποφασίσει η Επιτροπή των Υπουργών για τα μέτρα που θα λάβει, έπειτα από την αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ.
Υπόθεση Καβαλά: Η απόφαση του ΕΔΔΑ
Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ έκρινε σήμερα ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με το να μην απελευθερώνει τον Καβαλά, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.
Με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου, το νέο κατηγορητήριο εις βάρος του Καβαλά, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2020, δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιώδη γεγονότα και «οι ερευνητικές αρχές για άλλη μια φορά αναφέρθηκαν σε πολυάριθμες ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απολύτως νόμιμο τρόπο».
Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι ο Καβαλά παραμένει υπό κράτηση, παρά τις τρεις αποφάσεις για την απελευθέρωσή του και την μια αθωωτική απόφαση που καλούσε την Τουρκία να του καταβάλει αποζημίωση 7.500 ευρώ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι απογοητευτική και αναμένει την Επιτροπή των Υπουργών να ενεργήσει αμερόληπτα και με βάση την κοινή λογική στη διάρκεια των επόμενων διαδικασιών.
Πριν από πάνω από δύο χρόνια, το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι ο Καβάλα θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και σχολίασε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στην φίμωσή του, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν την συνέχιση της κράτησής του. Η Επιτροπή των Υπουργών, που αποφασίζει την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, έστειλε πίσω την υπόθεση στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Ο Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, έχει έκτοτε καταδικαστεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και τον Απρίλιο του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Άλλοι επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε μια – κατά τους επικριτές των αρχών – πολιτική δίκη με στόχο την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 και έμειναν στην ιστορία ως «κίνημα του Γκεζί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.