- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Καβαλά: Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την κράτηση.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με μια απόφαση που ζητεί την απελευθέρωση του ακτιβιστή, Οσμάν Καβαλά. Μάλιστα, η σημερινή απόφαση είναι το τελευταίο βήμα στην αποκαλούμενη «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή της χώρας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος.
Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι να αποφασίσει η Επιτροπή των Υπουργών για τα μέτρα που θα λάβει, έπειτα από την αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ.
Υπόθεση Καβαλά: Η απόφαση του ΕΔΔΑ
Το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ έκρινε σήμερα ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με το να μην απελευθερώνει τον Καβαλά, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.
Με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου, το νέο κατηγορητήριο εις βάρος του Καβαλά, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2020, δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιώδη γεγονότα και «οι ερευνητικές αρχές για άλλη μια φορά αναφέρθηκαν σε πολυάριθμες ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απολύτως νόμιμο τρόπο».
Το δικαστήριο πρόσθεσε ότι ο Καβαλά παραμένει υπό κράτηση, παρά τις τρεις αποφάσεις για την απελευθέρωσή του και την μια αθωωτική απόφαση που καλούσε την Τουρκία να του καταβάλει αποζημίωση 7.500 ευρώ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι απογοητευτική και αναμένει την Επιτροπή των Υπουργών να ενεργήσει αμερόληπτα και με βάση την κοινή λογική στη διάρκεια των επόμενων διαδικασιών.
Πριν από πάνω από δύο χρόνια, το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι ο Καβάλα θα πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα και σχολίασε ότι η κράτησή του αποσκοπεί στην φίμωσή του, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν την συνέχιση της κράτησής του. Η Επιτροπή των Υπουργών, που αποφασίζει την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιβλέπει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ, έστειλε πίσω την υπόθεση στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο.
Ο Καβαλά, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, έχει έκτοτε καταδικαστεί για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και τον Απρίλιο του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή. Άλλοι επτά άνθρωποι καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε μια – κατά τους επικριτές των αρχών – πολιτική δίκη με στόχο την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το 2013 και έμειναν στην ιστορία ως «κίνημα του Γκεζί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.