Κοσμος

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Το τελικό ανακοινωθέν: «Απειλή» η Ρωσία, «πρόκληση» η Κίνα

Καταγγελία της «αποτρόπαιας αγριότητας» της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nato.jpg

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Τι αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν - Το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας.

Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ «για όσο χρόνο χρειασθεί», δήλωσε σήμερα στην Μαδρίτη ο Γενς Στόλτενμπεργκκατά τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι ηγέτες των χωρών μελών της οποίας κατήγγειλαν την «αποτρόπαια αγριότητα» της Μόσχας.

Η Ρωσία αποτελεί «τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών της συμμαχίας.

«Η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές μετακινήσεις, πλήττοντας με δυσανάλογο τρόπο τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας.

Όσον αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα τους κάνει [τους συμμάχους] πιο ασφαλείς, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΑΤΟ κρίνει επίσης ότι η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών-μελών.

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη, στον οποίο καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Η παρέμβαση Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη σύνοδο κορυφής ως «κρίσιμη και πρωτοποριακή».

«Σήμερα είναι πραγματικά η αρχή μιας νέας ιστορίας. Σε μια εποχή με ένα  εξαιρετικά επιθετικό Κρεμλίνο, ο κόσμος χρειάζεται μια εξαιρετικά τολμηρή συμμαχία», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι προσβλέπει σε μια κοινή νίκη, σημείωσε ωστόσο ότι και άλλα κράτη θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από τη Ρωσία και αν συμβεί αυτό θα ήταν «κοινή αποτυχία».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη © EUROKINISSI

Μιλώντας για τη ρωσική επιθετικότητα τόνισε ότι «δεν θέλει να σταματήσει στο Ντονμπάς ή κάπου στη νότια Ουκρανία, θέλει να απορροφήσει τη μία πόλη μετά από την άλλη, όλους εμάς και μετά όλη την Ευρώπη, την οποία η ρωσική ηγεσία θεωρεί ιδιοκτησία, όχι ανεξάρτητα κράτη. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος της Ρωσίας. Το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο επόμενος; Η Μολδαβία; Ή οι χώρες της Βαλτικής; Ή Πολωνία; Η απάντηση είναι: όλες».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ