- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία αποτελεί πλέον «άμεση απειλή» - Στους 300.000 οι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες
Για να αναπτυχθούν άμεσα σε περίπτωση που κράτος μέλος δεχτεί επίθεση
Οι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ ανεβαίνουν σε 300.000 μετά τις απειλές από τη Ρωσία σε Βαλτική, Πολωνία, Φινλανδία και Σουηδία. Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ.
Στην άμεση αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Συμμαχίας, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, προχωρεί το ΝΑΤΟ, την ώρα που μαίνεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και δεν σταματούν οι απειλές από τη Μόσχα προς τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής.
Όπως μετέδωσε το BBC, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες για άμεση ανάπτυξη και επέμβαση σε περιοχή της Συμμαχίας του δέχεται επίθεση, ανεβαίνουν σε 300.000 (από 40.000 που είναι σήμερα). Μεγάλο τμήμα αυτής της στρατιωτικής δύναμης, η οποία υποστηρίζεται από εναέρια, θαλάσσια και χερσαία μέσα, θα τοποθετηθεί στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι από το 2014 και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, το ΝΑΤΟ αύξησε σταδιακά τους ετοιμοπόλεμους στρατιώτες του σε 40.000 (από 13.000 που ήταν εκείνη τη χρονιά).
Γενς Στόλτενμπεργκ: Σε περίπτωση επίθεσης, το ΝΑΤΟ θα απαντήσει στο σύνολό του
Όπως ανακοίνωσε, οι υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη θα ενισχυθούν από τακτικές μονάδες πολλών χιλιάδων στρατιωτών, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα με αποδέκτη τη Ρωσία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν, κατανοούν πλήρως τις επιπτώσεις σε ενδεχόμενη επίθεση σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Και πρόσθεσε: «Η απάντηση θα είναι από ολόκληρη τη Συμμαχία. Και για να το πετύχουμε, αυξάνουμε σημαντικά την παρουσία του ΝΑΤΟ».
Τι θα κάνει η Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έρχεται δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (29 και 30 Ιουνίου), κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ έθεσε σε «υψηλή ετοιμότητα» πολυεθνικά στρατεύματα σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και Πολωνία. Με βάση τον σχεδιασμό της Συμμαχίας προβλέπεται ανάπτυξη περισσότερων ετοιμοπόλεμων μονάδων σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη η Ρωσία παύει να αποτελεί «στρατηγικό εταίρο»
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Μαδρίτη αναμένεται να αλλάξει και το καταστατικό της Συμμαχίας, σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία αποτελεί από το 2010 «στρατηγικό εταίρο» του ΝΑΤΟ.
«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ερώτημα παραμένει η στάση της Τουρκίας, η οποία δεν σταματά να εκβιάζει Φινλανδία και Σουηδία, προκειμένου να μην ασκήσει βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Αμερικανικές πιέσεις για αυστηρότερο μήνυμα του ΝΑΤΟ στην Κίνα
Την ίδια στιγμή Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις για να υιοθετηθεί μια νέα «σκληρή» γλώσσα απέναντι στην Κίνα, που δεν σταματά να επεκτείνεται οικονομικά και στρατιωτικά στην περιοχή της Ασίας - Νότιου Ειρηνικού.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει μια νέα Ουκρανία, με θύμα αυτήν τη φορά την Ταϊβάν και θύτη την Κίνα. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Reuters, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία παραμένουν επιφυλακτικοί, προτείνοντας περισσότερο διάλογο.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα επενέβαιναν στρατιωτικά εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν.
Με πληροφορίες από BBC/Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.