- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης - Οι χώρες της Βαλτικής θέλουν παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά τους
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής ζητούν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Οι πρόεδροι της Λετονίας και της Λιθουανίας εκμεταλλεύθηκαν την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Βίλνιους σήμερα για να ζητήσουν αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη Μαδρίτη θα αποφασίσει αν θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των στρατευμάτων της Συμμαχίας στην ανατολική της πτέρυγα εξαιτίας της αλλαγής στην κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης. Τόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα όσο και ο Λετονός ομόλογός του Έγκιλς Λέβιτς κάλεσαν τη στρατιωτική συμμαχία να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή.
«Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη θα πρέπει να είναι μία σύνοδος αποφάσεων», δήλωσε ο Ναουσέντα στο dpa, ενόψει της επίσκεψης του Σολτς, ενώ πρόσθεσε ότι η Λιθουανία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους συμμάχους της «για να περάσουμε από την αποτροπή στην ενεργή άμυνα, από τα τάγματα στις ταξιαρχίες, από την αστυνόμευση του εναέριου χώρου στην αεροπορική άμυνα».
Ο Λέβιτς πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψη Σολτς θα φέρει «συγκεκριμένες προτάσεις» για την ενίσχυση της άμυνας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
«Αναμένουμε ότι και η Γερμανία έχει στο μυαλό της τη γενική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια στηρίζει την ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στις τρεις χώρες της Βαλτικής», επεσήμανε ο Λετονός πρόεδρος.
Ο Σολτς αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ναουσέντα και τους πρωθυπουργούς των τριών χωρών της Βαλτικής στη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, όπου το θέμα της ασφάλειας της ανατολική πτέρυγας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, σύμφωνα με το γραφείο του καγκελαρίου.
Στη συνέχεια ο Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί τους Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση Ρούκλα στη Λιθουανία, όπου ο γερμανικός στρατός διοικεί μια μονάδα του ΝΑΤΟ.
Η πολυεθνική μονάδα του ΝΑΤΟ εκεί ενισχύθηκε με επιπλέον στρατεύματα από τη Γερμανία και τη Νορβηγία πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νατοϊκών στρατιωτών σε 1.600 από 1.200.
«Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια της χώρας μας και όλης της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε περισσότερα στρατεύματα προσφέροντάς τους κάθε απαραίτητη στήριξη και υποδομές», τόνισε ο Ναουσέντα.
Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ καθώς και με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Μόσχας.
Μαζί με τη Λετονία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Νορβηγία, η Λιθουανία είναι μία από τις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Ρωσία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι περιφερειακές αρχές διεξάγουν έρευνες για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα του ιού
Η έγκαιρη προσέλευση δεν αποδείχθηκε αρετή αλλά παράπτωμα
Αυτός ο σεισμός συμβαίνει μία φορά κάθε εκατό χρόνια
Ο πράκτορας διέπραξε «τα πιο σοβαρά εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς»
Σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου - Καλεί τον Ζελένσκι να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία
Πώς θα επαληθεύουν την ηλικία των χρηστών και τα «παραθυράκια»
Από που διέρρευσε η φωτογραφία
Οι πραγματικές απειλές βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού χώρου
Η Unicef προειδοποιεί ότι ο αριθμός των νοσηλειών παραμένει σοκαριστικά υψηλός μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Μια παράδοση όπου κανείς δεν εξηγεί τι έγινε, γιατί έγινε, και ποια ήταν η ευθύνη του
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσβάλει μέλη του Τύπου
Στην εξοχική κατοικία του ποντίφικα, ο Ουκρανός πρόεδρος
Η Unesco αναγνωρίζει την ιταλική κουζίνα ως «άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας»
Χρηματοδότηση της Ουκρανίας και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ατζέντα
«Το νιώθω σαν φίλο» υποστηρίζουν
Απόφαση σταθμός Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου
Για «υβριδική επίθεση» κάνει λόγο η φον ντερ Λάιεν
«Οι γιατροί δεν μας λένε αν θα τα καταφέρει» λέει ο αδελφός της
Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί τις επόμενες μέρες
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.