Κοσμος

Οργή στην Τουρκία για Γερμανία που στηρίζει Ελλάδα: «Πέφτετε στην παγίδα»

Οι δηλώσεις του Σολτς που άναψαν φωτιές στην Άγκυρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενοχλημένος ο Ερντογάν από τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα
Ενοχλημένος ο Ερντογάν από τη γερμανική στήριξη στην Ελλάδα © EPA/VLADIMIR SMIRNOV

Η Γερμανία στηρίζει Ελλάδα, καταδικάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και προκαλώντας την έντονη αντίδραση από την Τουρκία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε απόψε στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος καταδίκασε τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων İhlas, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτ, αναφέρθηκε στην κίνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ελλάδα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο να πέσει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συκοφαντίας της χώρας μας» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από την Ελλάδα, η οποία αγνοεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο».

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Αυτό είναι παράνομο. Θα ήταν τουλάχιστον ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά της, είναι η Ελλάδα.

» Σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947, στρατικοποιεί τα νησιά κοντά στη χώρα μας. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» ισχυρίστηκε ακόμη εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και κατέληξε: «Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα ανεχτούμε την απειλή για την ασφάλεια του λαού μας, παραβιάζοντας τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συμφωνιών για την αποστρατικοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Η Γερμανία καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Νωρίτερα, το Βερολίνο καταδίκασε την παραβίαση από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικά νησιά, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας «το να κλείνει κανείς τις πόρτες σε συνομιλίες με συμμάχους».

«Ο καγκελάριος (Όλαφ Σολτς) είναι της άποψης ότι ειδικά σε αυτήν την τρέχουσα κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι, να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους. Η παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και η υπέρπτηση ελληνικών νησιών δεν είναι σωστή.  Και φαίνεται αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας το να κλείνεις την πόρτα σε συνομιλίες με άλλους συμμάχους» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε χθες, Τρίτη, ο καγκελάριος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να είναι να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας» πρόσθεσε ο κ. Μπούχνερ.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επεσήμανε δε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με κλιμάκωση της έντασης.

«Η Γερμανία ήδη κατά το παρελθόν υποστήριξε ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας πρέπει να λυθούν με διάλογο εμπιστοσύνης και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Παραμένουμε βεβαίως πρόθυμοι να το στηρίξουμε αυτό, εφόσον θεωρείται επωφελές από τους εμπλεκόμενους. Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών - μελών της ΕΕ δεν μπορεί για εμάς να γίνει ανεκτή. Τασσόμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω συνομιλιών και όχι με κλιμάκωση της έντασης» δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ