Κοσμος

Τουρκία σε Γερμανία: Μην παίρνετε θέση στις διαφορές Άγκυρας-Αθήνας

Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Φωτογραφία αρχείου)
Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Φωτογραφία αρχείου) © EPA

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ. Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις.

Κατά του Βερολίνου στρέφεται η Άγκυρα χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος χθες, Τετάρτη, ανέφερε ότι «η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Η Άγκυρα μιλά για αβάσιμες καταγγελίες του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Γερμανό εκπρόσωπο ότι δεν είναι η Τουρκία αυτή που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για τις διμερείς συναντήσεις και τις συναντήσεις του ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εδώ και ένα χρόνο, ούτε χρησιμοποιεί την τελευταία ένταση στο Αιγαίο ως δικαιολογία για το “πάγωμα” αυτών των συναντήσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρίστιαν Βάγκνερ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δήλωσε ότι «επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Ακόμη, προσέθεσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ