Πολιτικη & Οικονομια

Διπλωματικές πηγές για τις τουρκικές προκλήσεις: Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο

Άμεση απάντηση της Αθήνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διπλωματικές πηγές σε τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο
Διπλωματικές πηγές σε τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απάντηση της Ελλάδας στις αναφορές της Άγκυρας για τα περί απειλών της κυριαρχίας της Τουρκίας. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις νέες τουρκικές προκλήσεις και συγκεκριμένα στην πρόσφατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της οποίας επιτέθηκε στη Γερμανία για τις δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Οργή στην Τουρκία για Γερμανία που στηρίζει Ελλάδα: «Πέφτετε στην παγίδα»

Νωρίτερα η Τουρκία επιτέθηκε στη Γερμανία και κατηγόρησε την Αθήνα ότι επιδίδεται σε παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων İhlas, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτ, αναφέρθηκε στην κίνηση της Γερμανίας να υποστηρίξει την Ελλάδα.

«Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο να πέσει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία συκοφαντίας της χώρας μας» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας από την Ελλάδα, η οποία αγνοεί τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο».

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Αυτό είναι παράνομο. Θα ήταν τουλάχιστον ανακριβές να χαρακτηριστούν πτήσεις εντός 6-10 μιλίων από τον διεθνή εναέριο χώρο ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Αν υπάρχει ένας παράγοντας που απειλεί την κυριαρχία, την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα του γείτονά της, είναι η Ελλάδα.

» Σε αντίθεση με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και του Παρισιού του 1947, στρατικοποιεί τα νησιά κοντά στη χώρα μας. Επιπλέον, διατηρεί την παράνομη και άδικη στάση της ότι μπορεί μονομερώς να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» ισχυρίστηκε ακόμη εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και κατέληξε: «Η Τουρκία δεν έχει μάτια στη γη κανενός. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουν ότι θα ανεχτούμε την απειλή για την ασφάλεια του λαού μας, παραβιάζοντας τις πολύ σαφείς διατάξεις των διεθνών συμφωνιών για την αποστρατικοποίηση από την πλευρά της Ελλάδας. Αναμένουμε από τη Γερμανία να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ